Kirjauslajin asetukset
Poissaolot palkkalaskelmalla
Korvauksen hakeminen Kelalta
Usein kysyttyä

Tulorekisterin mukaan poissaolotietojen ilmoittaminen tulorekisteriin on vapaaehtoista. Jos poissaolotiedot ilmoitetaan palkkatietoilmoituksella kattavasti, tiedon käyttäjät ja tulonsaajat eivät pyydä suorituksen maksajalta erillisiä todistuksia sellaisista poissaoloista, jotka on ilmoitettu oikein tulorekisteriin. Tiedon käyttäjät voivat hyödyntää poissaolotietoja, jos ne ilmoitetaan säännöllisesti. Netvisoriin on toteutettu palkkatietoilmoittaminen niin, että mikäli palkkatietoilmoituksella ei ole yhtään ilmoitettavaa poissaoloa, tulee palkkatietoilmoitukselle oletuksena tieto, että ilmoitusjaksolla ei ole ollut poissaoloja.

Kirjauslajin asetukset

Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset > Kirjauslajit -välilehti

Kullakin kirjauslajilla voidaan valita, halutaanko kirjauslajilla tehty poissaolo ilmoittaa oletuksena tulorekisteriin vai ei. Jos kirjauslajin luonteeksi on valittu "Vuosiloma" tai "Muu poissaolo" niin täytettäväksi tulee poissaoloon liittyviä lisäkenttiä. Mikäli kirjauslajin luonne on "Tuntikirjaus" ei näitä kirjauslajeja ole tarkoitus käyttää poissaolomerkintöihin.

Poissaolon ilmoittaminen tulorekisteriin

• Voidaan valita "Kyllä" tai "Ei"
  • Kyllä -valinta tekee sen, että kirjauslajilla kirjattu poissaolo tulee oletuksena automaattisesti tulorekisterin palkkatietoilmoitukselle jos kyseinen työaikakirjaus on valittu palkkalaskelmalle mukaan palkanlaskentaprosessissa
  • Ei -valinta tekee sen, että kirjauslajilla kirjattu poissaolo ei tule oletuksena palkkatietoilmoitukselle
  • Jos on valittu "Kyllä", niin myös palkallisuus ja syy tulee antaa (katso kohdat alla)

Ilmoitetaanko tulorekisteriin

• Kyllä tai
  • Ei

Poissaolon palkallisuus

• On pakollinen tieto, jos aiemmin on valittu asetus, että tieto ilmoitetaan tulorekisteriin
  • Poissaolo voi olla "Palkallinen" tai "Palkaton"

Poissaolon syy

• On pakollinen tieto, jos aiemmin on valittu, että tieto ilmoitetaan tulorekisteriin
  • Syy valitaan pudotusvalikosta
  • Palkallisille ja palkattomille poissaoloille on omat syyt

Poissaolot palkkalaskelmalla

Poissaolojen oletusilmoitusjakso

Palkkamallin perustiedoista kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > klikkaa halutun palkkamallin nimestä > Perustiedot -välilehdellä voi asettaa poissaolojen oletusilmoitusjakson olemaan "Kuluva palkkajakso" tai "Edellinen palkkajakso".

Valittu poissaolojen oletusilmoitusjakso ei estä sen ulkopuolella olevien tuntikirjausten (poissaolojen) mukaan ottamista palkkalaskelmalle, kun palkkalaskelmaa ollaan muodostamassa "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -näkymässä. Poissaolojen oletusilmoitusjaksoa voi halutessaan muokata palkanlaskentaprosessissa palkkalaskelman muokkausnäkymässä "Työaika, matkat ja poissaolot" -välilehdellä.

Poissaolot palkkalaskelmalla

Poissaolokirjaukset löytyvät kunkin palkkalaskelman "Työaika, matkat ja poissaolot" -välilehdeltä. Tiedot tulevat sinne työaikakirjausten perusteella. Voit lisätä, muokata tai poistaa poissaolotietoja. Näkymällä on omat painikkeet uusien poissaolojen lisäämiselle. Muokkaaminen tapahtuu sinistä kynän kuvaa klikkaamalla. Poistaminen tapahtuu punaisesta raksista. Muista tallentaa muutokset.

Poissaolojen ilmoitusjakso

• Kaikkien poissaolotietojen pitää sisältyä poissaolojen ilmoitusjaksoon
  • Mikäli poissaoloja on oletusilmoitusjakson ulkopuolella, muokkaa poissaolojen ilmoitusjaksoa
  • Poissaolojen ilmoitusjakson päättymispäivä ei saa olla myöhempi kuin palkkajakson viimeinen päivä

Näytettävät poissaolot

• Työaika, matkat ja poissaolot -välilehdellä näytetään poissaoloina ne kirjaukset, jotka on valittu mukaan palkkalaskelmaa muodostettaessa "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -näkymässä kohdassa "Hyväksytyt ajanhallinnan tiedot"
  • Poissaoloissa näytetään vain ne kirjauslajit, joiden perusasetuksissa on luonteena "Muu poissaolo" tai "Vuosiloma" ja kirjauslaji on valittu ilmoitettavaksi tulorekisteriin

Poissaolon palkallisuus

• Mikäli palkansaajalle kirjataan esimerkiksi työaikaa kirjauslajilla "Sairauspoissaolo palkallinen" ja maksetaan palkkaa palkkalajilla "Sairausajan palkka", näkyy palkan määrä poissaololta "Työaika, matka ja poissaolot" -välilehdellä

• "Palkan määrä poissaoloajalta" annetaan euroina. Tämä tieto tulee automaattisesti palkkalaskelmariveiltä. Tässä tiedotteessa aiheesta.

Korvauksen hakeminen Kelalta

Kelan korvauksien hakemista voidaan hallita palkkalaskelman takaa poissaolotiedoista. Palkallisilla poissaoloilla on sarake, josta voi valita haetaanko Kelalta korvausta vai ei. Oletuksena on aina "Ei haeta". Valinta "Haetaan" vaatii tiedot kenttiin "Palkan määrä poissaoloajalta", "Maksutiedon tyyppi" ja "Maksun tarkenne". Maksun tarkenne on vapaamuotoinen, enintään 29 merkkiä pitkä ja saa sisältää vain numeroita.

Aiheesta on oma ohje, johon pääset tästä.

Usein kysyttyä

K: Voinko itse määrittää mitkä poissaolot ilmoitetaan tulorekisteriin ja mitkä ei?

V: Kyllä. Kirjauslajin asetusten kautta voi valita, halutaanko kyseisellä kirjauslajilla kirjattu poissaolo oletuksena ilmoittaa tulorekisteriin vai ei. Katso tarkempi ohje kirjauslajin asetusten määrittämiseen tämän sivun alusta kohdasta "Kirjauslajin asetukset".

K: Mistä tiedän, että tiedot eivät ole kunnossa tulorekisteriä varten?

V:Tulorekisteriin valmistutuminen -widgetissä näkyy oranssi huomiokolmio jos kohdassa Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset > Kirjauslajit on sellaisia kirjauslajeja, joilta puuttuu poissaoloihin liittyviä pakollisia tietoja.

Widgetin huomion otsikosta voi klikata. Klikkaus vie kirjauslajilistaukseen, jossa kolmiot kertovat kirjauslajikohtaisesti mikäli ne ovat puuttellisia. Poraudu kirjauslajille ja anna puuttuvat tiedot.