Kuukausittaisissa velvoitteissa muodostetaan tosite palkkojen sivukuluista. Kuukausittaisten velvoitteiden näkymään pääset polkua Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet. Velvoitteet näkyvät vuosittain ja kuukausittain eriteltyinä. Kuukauden nimi toimii linkkinä "kuukauden seurantanäkymään", jossa tietojen oikeellisuus tarkistetaan ja tosite muodostetaan.

Laskennan peruste

"Laskennan peruste" -osiossa näytetään kaikki palkkalaskelmat, jotka ovat "maksettu" -tilassa, ja joiden maksupäivä on kyseisellä kuukaudella. Näiden laskelmien pohjalta muodostetaan tosite palkkojen sivukuluille. Klikkaamalla palkansaajan nimeä näet palkkalaskelman tiedot.

Tilityspisteet

Tilityspisteet -osiossa muodostetaan tosite palkkojen sivukuluille. Tilityspisteet -otsikon plusmerkistä saat avattua listauksen yrityksen sivukulujen tilityspisteistä. Laskennan peruste -kohdassa näytetään palkkasumma niiden palkansaajien osalta, jotka ovat lisätty kyseiselle tilityspisteelle ja heille on laskettu sellaista palkkaa, joka on sivukulujen alaista. "Prosentti" haetaan tilityspisteen asetuksista, kohdasta "vakuutusprosentti". Maksettava osuus -sarakkeessa näytetään lasketun jaksotuksen määrä. Voit määrittää tositteen päiväyksen kohtaan "sivukulujaksotuksen tositteen päiväys". Tosite muodostetaan näytettävien summien ja tilityspisteille määriteltyjen tiliöintien mukaisesti "muodosta tosite" -painikkeesta. Lue lisää tilityspisteistä ja niiden asetuksista.

Avaa/Lukitse kuukausi

Kun tosite on muodostettu, voit lukita kauden "lukitse kuukausi" -painikkeella. Lukitus tapahtuu käsitellyn maksukuukauden loppuun. Lukitus koskee myös maksukuukaudella olevia palkkajaksoja, vaikka laskelmien maksupäivä olisikin vasta seuraavalle kuukaudelle. "Avaa kuukausi" -painike poistaa näkymässä muodostetun tositteen ja näkymä avautuu uudelleen muokattavaksi. Jos tosite kuuluu jo lukitulle kuukaudelle, ei kauden avaaminen onnistu. Lue lisää lukituksista Palkanlaskennan lukitukset -ohjeesta.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi uusinta kuukautta ei näy kuukausittaisten velvoitteiden listalla, vaikka palkkoja on jo laskettu sille maksukuukaudelle?

Saat kuukauden näkyviin kuukausittaisiin velvoitteisiin, kun perustat palkkajakson ko. kuukaudelle. Pelkkä palkkalaskelman maksupäivän osuminen kuukaudelle ei vielä tuo uutta kuukautta näkyviin.

Miten laskentakohteet määräytyvät sivukulujaksotuksen tositteella?

Sivukulujaksotuksen tosite noudattaa palkkalaskelmien laskentakohdejakoa.

Käyttöoikeudet

Velvoitteita hoitavalla käyttäjällä on hyvä olla palkanlaskija-rooli (P) ja palkanlaskennan toimintokohtaisissa oikeuksissa "kaikki oikeudet" -profiili.