Palkkamallin Loma-asetuksissa on mahdollista valita, ehdotetaanko palkkalaskelmaa muodostettaessa lomarahapäiviä maksuun pidettyjen lomapäivien verran vai ei lainkaan. Palkkamallilla on aina oletuksena lomarahapäivien maksaminen pidettyjen lomapäivien mukaisesti. Jos lomarahat halutaan maksaa keskitetysti joinain tiettyinä kuukausina, voidaan asetuksella "Älä ehdota lomarahapäivien maksamista" estää Maksettavien lomarahapäivien lukumäärän tarjoaminen palkkalaskelmaa muodostettaessa. Tämä tekee palkkalaskelmien muodostamisesta helpompaa ja nopeampaa, kun lomarahapäivien arvoja ei tarvitse muistaa käsin nollata.

Asetuksen valitseminen

Palkkamallin Loma-asetukset löydät kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > klikkaa halutun palkkamallin nimestä > Loma-asetukset -välilehti. Voidaan valita "Lomarahapäivien maksaminen" -pudotusvalikosta halutun asetuksen (katso kuva alla, kohta 1).

Lomarahojen maksaminen pidettyjen lomapäivien mukaan

Palkkamallin Loma-asetuksiin on valittu vaihtoehto "Ehdota lomarahapäivien maksamista käytettyjen lomapäivien mukaan". Lisäksi palkansaajalle on kirjattu lomatapahtumia työaikakirjauksiin. Kun sen jälkeen muodostetaan palkkalaskelma, tuodaan "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -näkymään, "Käytetyt vuosilomapäivät" -osioon automaattisesti "Pidetyt lomapäivät" ja "Maksettavat lomapäivät" työaikakirjauksien mukaan. Palkkamallin Loma-asetuksesta johtuen myös "Maksettavat lomarahapäivät" -kenttään tarjotaan samaa arvoa (katso kuva alla, kohta 2).

Lomarahojen maksaminen keskitetysti

Kun Palkkamallin Loma-asetuksiin on valittu vaihtoehto "Älä ehdota lomarahapäivien maksamista" ei palkkalaskelmaa muodostettaessa tuoda "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -näkymään koskaan automaattisesti arvoja "Maksettavat lomarahapäivät" -kenttiin (katso kuva alla, kohta 3). Työaikakirjauksiin kirjatut lomatapahtumat näytetään "Käytetyt vuosilomapäivät" -osiossa, kentissä "Pidetyt lomapäivät" ja "Maksettavat lomapäivät".

Kun halutaan maksaa lomarahaa, niin "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -näkymässä voidaan tallentaa maksettavien lomarahapäivien lukumäärä massana "Maksettavien lomapäivien asettaminen" -toiminnolla. (katso kuva alla, kohta 4).

Avautuvassa näkymässä voi asettaa "Maksettavat lomarahapäivät" kerralla kaikille palkansaajille.

Ohjelma tallentaa kaikille palkansaajille annetun arvon, mikäli heillä on riittävästi maksamattomia lomarahapäiviä jäljellä, päättyneiltä lomanmääräytymisvuosilta. Jos maksamattomia lomarahapäiviä on vähemmän kuin annettu arvo, tallennetaan ko. palkansaajalle hänen jäljellä olevien lomarahapäivien lukumäärä. Alla esimerkki tilanteesta, jossa kaikille on tallennettu maksuun 6 lomarahapäivää, mutta Kaisa Ketulla on jäljellä enää vain 4 lomarahapäivää.