HUOM! Budjetti poistuu käytöstä 31.12.2025. Tilalle tulee Netvisorin uuden Controllerin Budjetti, lisätietoa täällä Uusi Controller. 


(Controller > Asetukset > Budjetoinnin asetukset (vanha))

Budjettisäännöt

Budjetin vertailutiedot ovat käytettävissä kirjanpidon raportilla Tuloslaskelma, budjettivertailu ja kohdelaskennan raporteilla. Lisäksi budjetin tiedot ovat käytettävissä Tunnusluvut ja johdon raportointi -toiminnon näkymissä ja graafisissa esityksissä.

Budjetin ennustesäännöt Controllerissa

Jokaiselle budjetoitavalle tunnusluvulle on määritetty vastatili (yleensä taseen tiliryhmä). Vastatileiksi määritellyille tunnusluvuille ei voi käsin kirjata budjettia.
Budjetin ennustesääntöjen ylläpidolla voi syötetyn budjetin seurauksena syntyneille kirjauksille määrittää jakokäyrään perustuvan ennustesäännön. Esim. Myyntisaamisten muuttuminen Rahat- ja pankkisaamisiksi tulevilla jaksoilla.
Taseen budjettiluvut tuleville kausille perustuvat viimeisimmän toteutuneen kauden lähtötietoihin, jotka kopioituvat ko. kauden budjettitiedoksi ja ennustesääntöjen mukaisesti näytetään ko. taseen tunnuslukujen ennustearvot. Ennustejakson kohdalla seurantanäkymän aikajaksopalkin tausta on vaaleanpunainen.



Uusi budjettiennustesääntö

Säännön voi tehdä painamalla lisää budjetin ennustesääntö -linkistä.



Nimi: Ennustesäännön nimi
Jakokäyrä: Käytettävä jakokäyrä. Toiminnosta tarkemmin alla olevassa Jakokäyrä -ohjeessa.

Budjettiversiot

Budjetoinnissa on mahdollista käyttää haluttua määrää eri budjettiversioita. Budjettiversio ei ole aikaan sidottu, eli voit käyttää yhtä ja samaa budjettiversiota tilikaudesta riippumatta. Käytännössä on kuitenkin hyvä erotella eri vuosien budjetit omiksi versioikseen.


Uusi versio - Toiminnolla lisätään uusi budjettiversio.


Nimi - Budjettiversion kuvaava nimi
Aseta oletukseksi - Budjetin oletusversion asettaminen. Oletusversiota käytetään esim. Tunnuslukunäkymissä ja Kirjanpidon eri raporteissa, joissa näkyy budjettivertailu. Vain yksi versio voi olla kerrallaan oletuksena.
Poista - Poistaa budjettiversion. Oletusversiota ei voi poistaa. Se pitää vaihtaa ensin joksikin muuksi. Kaikki versiolle syötetyt budjettiluvut poistuvat samalla eikä niitä voi enää palauttaa.

Jakokäyrät

Jakokäyrä–toiminnolla voi budjetin syöttää yhdellä kertaa, jakokäyrän mukaisesti kuukausille jaettuna. Esim. myyntibudjetin syöttöä varten voi luoda sesongin huomioivan jakokäyrän. Samat jakokäyrät ovat käytössä myös Tunnusluvut ja johdon raportointi -toiminnossa (ennustesäännöissä), sekä Accountingin puolella ostolaskun jaksotustyökalussa.


Järjestelmässä on valmiina muutamia jakokäyriä. Näitä voi tarvittaessa muokata tai lisätä uusia jakokäyriä.

Uusi jakokäyrä


Anna jakokäyrälle haluttu nimi ja haluamasi määrä jaksoja. Jos teet kalenterivuodesta poikkeavia jakokäyriä, niin esim. neljännesvuosi-jakokäyrä tarvitsee 12 jaksoa toimiakseen, samoin puolivuosittainen. Jos perustat vain neljä jaksoa, niin jako tapahtuu kauden neljälle ensimmäiselle kuukaudelle.


Yllä on esimerkki koko vuodelle jaetusta jakokäyrästä. Prosenttiosuuksia voidaan vapaasti muokata, mutta niiden yhteissumman tulee olla aina 100%.

Jaa prosentit jaksolle tasan päivittäessä: Monesti prosentit ei mene laskennallisesti tasan, vaan esim ylläolevassa kuvassa viimeiselle kuulle on tullut hieman enemmän prosentti osuutta. Kuitenkin yhteensä kentän on oltava 100. Painike jakaa prosentit tasan, mikäli tämä on mahdollista


Alla esimerkki neljännesvuosi -jakokäyrästä.

 



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.