Netvisor on verkkopalvelu, jota käytetään Internet-selaimella. Tällöin selaimen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Yleisimmät selaimet ovat ilmaisia, ja niiden lataaminen ja asentaminen on helppoa. Siksi Netvisorin käyttöä kannattaa kokeilla eri selaimilla.

Selaimesta kannattaa aina käyttää uusinta versiota, jo tietoturvankin takia. Alla listattu käyttöjärjestelmittäin vuoden 2019 alusta Visma Netvisorin tukemat Internet-selaimet:

Windows:
- Google Chrome, uusin versio (suositus)
- Firefox, uusin versio
- Microsoft Edge, uusin versio
- Opera, uusin versio

Mac:
- Google Chrome, uusin versio (suositus)
- Firefox, uusin versio

Internet-selaimet kehittyvät kovaa vauhtia ja vanhemmat selaimet eivät sisällä ajanmukaista käyttöä vaativaa teknologiaa. Koska haluamme tarjota teille uudemman teknologian mahdollistamaa käyttökokemusta, emme suosittele käyttämään vanhoja selaimia. Yllä listatut suositellut selaimet huolehtivat itsensä automaattisesta päivittämisestä, jotta käytössäsi olisi aina paras mahdollinen versio.

Lopetamme 15.3.2021 alkaen tuen vanhentuneille SSLv3, TLS1.0 ja TLS1.1 -salausprotokollille. Netvisorin sujuva käyttö edellyttääkin jatkossa selaimelta tuen TLS1.2 -protokollalle. Käyttämällä uusinta versiota Netvisorin tukemista selaimista varmistat palvelun sujuvan toiminnan. Lisätietoja muutoksesta löydätte Community -artikkelistamme.

Netvisor on suunniteltu ensisijaisesti tietokoneen näyttöpäätteeltä käytettäväksi. Testaamme käyttöliittymien toimivuutta suosituimmilla mobiililaitteilla, mutta emme mukauta käyttöliittymiä vastaamaan pienimpien mobiililaitteiden näyttökokoja. Yleisimmin tarvittavia mobiilitoiminnallisuuksia pyrimme tuomaan käyttäjille mobiilisovellusten avulla paremman käyttökokemuksen takaamiseksi.

KÄYTÄNNÖN ONGELMAT SELAINKÄYTÖSSÄ

Lomakkeiden tietojen katoaminen

Netvisoria käytetään aina salatulla yhteydellä (SSL). Selainten tietoturva-asetukset ovat yleensä oletusarvoisesti tiukat, ja siksi ne eivät salli palaamista back-toiminnolla salatulla yhteydellä ladattujen lomakkeiden tietoihin. Moni käyttäjä törmää nopeasti Netvisorin käytössä siihen, että selaimen "Takaisin"-painiketta (tai sivulla olevaa "Takaisin"-painiketta) painettaessa juuri äsken lomakkeelle syötetyt tiedot häviävät ja ne joudutaan syöttämään uudelleen. Ongelma koskee Firefox- ja vanhempia Internet Explorer-selaimia. Näin selain toimii tietoturvasyistä.

Netvisor-ohjelma pyrkii kiertämään tätä ongelmaa tallentamalla syöttölomakkeiden tiedot väliaikaiseen tietovarastoon, josta ne voidaan saman istunnon aikana näyttää sivulle palattaessa. Tämä toiminnallisuus ei kuitenkaan vielä kata koko järjestelmää.

Sivujen lataus on hidasta

Sovelluksen käyttäminen internetin yli vaatii joskus suurten tietomassojen siirtämistä. Käytön nopeuteen vaikuttaa merkittävästi käytettävissä oleva internet-kaista, sekä tietojen näyttämiseen käytettävä selain. Perinteinen Internet Explorer käyttäytyy niin, että se ei piirrä suuriakaan taulukoita ennen kuin taulukon loppu on vastaanotettu. Siksi esim. isoa pääkirjaa otettaessa vaikuttaa siltä, että Netvisor ei vastaa pitkään aikaan, vaikka taustalla siirtoa tehdäänkin. Firefox- ja Opera-selaimet taas pystyvät näyttämään sivuja vaikka kaikkea tietoa ei olisi vielä siirrettykään, jolloin tietoa pääsee selailemaan ja käsittelemään ennen kuin koko raportti (tai muu sivu) on siirretty. Tämä nopeuttaa huomattavasti peruskäyttöä.

Rekisterityyppisen tiedon käsittely

Perinteisissä työpöytäohjelmissa on helppo käsitellä rekisterityyppistä tietoa avaamalla näytölle useita päällekkäisiä ikkunoita. Käyttäjä voi halutessaan käyttää selainohjelmistonsa ominaisuuksia avaamalla järjestelmässä olevista linkeistä uusia ikkunoita tai välilehtiä. Kaikki uusimmat selainohjelmat tukevat välilehtiä, jolloin Netvisorin sivuja voidaan ryhmitellä kirjoissakin käytettyjen visuaalisten välilehtien avulla. Näillä on näppärä esim. vertailla tietoja, pitää eri ikkunoissa halutun asiakkaan tiedot laskutusta tehdessään tai käyttää tarkistuslistana toisessa ikkunassa muuta tehdessään. Välilehdet ovat oikein käytettynä tehokkaita. Oman selaimen ominaisuuksiin kannattaa tutustua.

Useammat selainikkunat tuovat tehoa käytettävyyteen, mutta tuovat mukanaan myös ongelmia. Samat ongelmat esiintyvät jos selainhistoriaa käyttää aktiivisesti. Vanhat päivittämättömät näkymät voivat sisältää tietoa, jota on jo muutettu tai poistettu. Historiassa olevia näkymiä tulisi tarpeen mukaan päivittää, jotta tehdyt muutokset tulevat näkyviin.

Tuplaklikkaus

Windowsin työpöydällä kuvaketta pitää tuplaklikata sen avaamiseksi, mutta selaimessa se ei ole tarpeen. Netvisorin valikoissa ja sivuilla olevien linkkien avaamiseen riittää yksi painallus. Sama koskee sivuilla olevia painikkeita. Klikkaamalla painiketta tai linkkiä kaksi kertaa, lähetät itse asiassa kaksi pyyntöä palvelimelle (esim. lomakkeen kahteen kertaan).

Erikoistoiminnot

Internet-sivuja selatessa ja käytettäessä monet selaimiin rakennetut erikois- ja pikatoiminnot helpottavat käyttöä, varsinkin jos joudutaan syöttämään paljon tietoa käsin.

Syöttölomakkeiden kentissä liikkuminen

Yleisissä graafisissa käyttöliittymissä voi eri elementtien (kentät, painikkeet yms.) välillä liikkua pikanäppäimillä. Yleiseksi käytännöksi on muodostunut eri tietojen välillä liikkuminen Tab-näppäimellä (tabulaattori, sarkain). Sillä voidaan liikkua Netvisorissa eri syöttökenttien välillä, jolloin hiirtä ei tarvitse käyttää syöttökentän kohdistamiseen. Käänteinen toiminto (takaisinpäin liikkuminen) voidaan suorittaa Shift + Tab yhdistelmällä. Shift-näppäimellä voidaan moni muukin näppäinyhdistelmä kääntää. Tab-näppäimellä voi myös valita linkkejä ja painikkeita, ja "klikata" niitä sitten Enter-näppäimellä.

Pikanäppäimiä on paljon muitakin, ja yleistä tietoa löytyy internetistä esim. hakusanoilla "windows pikanäppäimet".

Tiedon valitseminen valintalistalta

Yrityksellä on usein Netvisorissa laajat rekisterit, kuten asiakas-, toimittaja- ja tuoterekisterit. Niistä tiedon löytäminen voi joskus olla hankalaa, ja tämän takia Netvisoriin on rakennettu hyvät hakuominaisuudet. Asiakasta voi laskuttaa asiakashaun kautta, ja tuotteita voidaan lisätä ja hakea laskulle tuoterekisterin haun avulla. Kuitenkin monessa paikassa tarvitaan suuria määriä tietoja, jolloin käytetään valintalistaa. Valintalistoista voi löytyä asiakkaita, tuotteita tai vaikka tililuettelo. Firefoxissa ja Operassa on hyvin näppärä ominaisuus, jolla valintalistasta voi hakea halutun kohdan kirjoittamalla siitä joitakin ensimmäisiä kirjaimia/numeroita. Tämä nopeuttaa huomattavasti esim. tilikartan käyttöä. Muissa selaimissa (ja esim. Windows-ohjelmissa yleensä), voi halutun tiedon ensimmäisen kirjaimen kirjoittamalla päästä lähelle haluttua kohtaa.

Tiedon hakeminen sivulta

Selaimen hakutoiminnolla (pikanäppäin Ctrl + F) voi hakea sanoja, lukuja tai niiden osia nopeasti pitkistäkin raporteista.

Hiirieleet

Uusi, innovatiivinen toiminnallisuus monessa selaimessa on hiirieleet. Näillä tarkoitetaan hiirellä tehtävien pienten liikeyhdistelmien avulla suoritettavia yleisiä komentoja, kuten "Takaisin", "Seuraava", "Uusi ikkuna/välilehti". Hiirieleet ovat vakiona Operassa, ja saatavilla Firefoxiin laajennuksena. Tehokäyttäjälle hiirieleiden käyttö nopeuttaa ja kätevöittää huomattavasti internetin selailua.