Mikäli asiakkaalta saadaan ennakkosuoritus laskusta, joka on päivättynä eri kuukaudelle (tulevaisuuteen) kuin itse ennakko, voidaan ALV -käsitellä tilitystä varten Netvisorissa seuraavien esimerkkien mukaisesti. Käsittely vaatii tositteiden kirjaamista manuaalisesti kirjanpitoon. Esimerkeissä käsitellään kotimainen myynti, mutta mikäli tarvetta on käsitellä vastaavasti myös EUMY ja EUUM, niin nämä tarvitsevat myös omat aputilinsä tililuetteloon.

Ennakkosuorituksen käsittely kun Tilaus- osio käytössä

1. Perusta tililuetteloon kaksi aputiliä, esim. 2862 Ennakkomaksut ALV -käsittely ja 2864 Ennakkomaksut välitili

2. Mikäli asiakas maksaa ennakon myyntitilauksen viitenumerolla, kohdistetaan suoritus automaattisesti asiakkaan myyntitilaukseen. Kohdistus voidaan tehdä myös manuaalisesti, mikäli automaattinen kohdistus ei ole onnistunut. Kirjanpitoon syntyy suorituksen kirjauksen päivälle MS-tosite. Kirjaukset ovat kuten alla olevassa kuvassa.

3. Syyskuun lopussa tarkastetaan tilin 2861 Saadut ennakot saldo ja tutkitaan mistä ALV tulee tilittää eteenpäin. Tarvittaessa jaetaan summat oikeille ALV- kannoille.

4. Kirjataan syyskuun lopussa tilin 2861 saldo samaan tiliryhmään perustetulle aputilille.

5. Tase näyttää nyt tältä:

6. Lokakuussa myyntitilaus viedään käsittelyyn ja se laskutetaan. Lasku päivätään lokakuulle. Kirjanpidon tosite näyttää tältä:

7. Samalla kun myyntitilauksesta muodostettiin lasku, kirjattiin myyntisaamiset pois saatuja ennakoita vastaan automaattisesti.

8. Lokakuun lopussa puretaan tilien 2862 ja 2864 saldo. Samalla muodostuu vastakirjaus ALV -velkatilille, joten laskun ALV -vaikutus on nolla. -ALV käsiteltiin jo syyskuussa.

Ennakkosuorituksen käsittely ilman Tilaus- osiota

1. Perusta tililuetteloon kaksi aputiliä, esim. 2862 Ennakkomaksut alv-käsittely ja 2864 Ennakkomaksut välitili. Tämä samalla tapaa kuten edellisen ohjeen kuvassa. 

2. Kirjaa saapunut suoritus kirjanpitoon uudella tositteella, päiväyksenä tässä esimerkissä 15.9.2014. (Tosite nro 30, sama kuin yllä olevassa ohjeessa).

3. Syyskuun lopussa tarkastetaan tilin 2861 Saadut ennakot saldo ja tutkitaan mistä ALV tulee tilittää eteenpäin. Tarvittaessa jaetaan summat oikeille ALV -kannoille.

4. Kirjataan syyskuun lopussa tilin 2861 saldo samaan tiliryhmään perustetulle aputilille. (Tosite nro 31, sama kuin yllä olevassa ohjeessa).

5. Tase näyttää samalta kuin edellisessä ohjeessa vastaavassa kohtaa.

6. Lokakuussa kirjataan varsinainen lasku reskontraan ja tulostetaan se. Laskulla tulee olla ALV -kirjaus kuten normaalistikin. (Kirjanpidon tosite nro 379 sama kuin yllä olevassa ohjeessa).

7. Kirjataan kyseiselle laskulle manuaalinen suoritus ja käytetään päiväyksenä laskun päiväystä ja laitetaan "Tilille" -kohtaan esimerkiksi "käteinen". Tämän jälkeen tosite otetaan muokkaustilaan ja tilin 1900 tilalle vaihdetaan tili 2861 Saadut ennakot. (Tosite nro 25, sama kuin edellisessä ohjeessa).

8. Lokakuun lopussa puretaan tilien 2862 ja 2864 saldo ja samalla muodostuu vastakirjaus ALV- velkatilille, joten laskun ALV -vaikutus on nolla. -ALV käsiteltiin jo syyskuussa. (Tosite nro 32, sama kuin edellisessä ohjeessa).

 

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.