Korkolaskujen luominen aloitetaan seuraavasti: Myynti > Korko ja perintä > Korkolaskujen muodostus.

Huom. Korkolaskua ei voi luoda laskusta, jolla on kirjattuna ylisuoritusta, eli laskun loppusumma on negatiivinen.

Tämän jälkeen avautuu näkymä, jossa määritetään ne asiakkaat ja laskut, joilta korkolaskut halutaan muodostaa: 

  • Päivämäärä: Korkolaskun päivämäärä.
  • Asiakasryhmä ja asiakkaat: asiakkaat, joille korkolaskut halutaan muodostaa. Asiakasryhmän valinta rajaa asiakkaita.
  • Laskut: Voidaan rajata mistä laskunumerosta - mihin laskunumeroon korkolaskutus tehtäisiin.
  • Perintäkulu: kulu, joka lisätään jokaiselle asiakaskohtaiselle laskulle. Ohjelma ehdottaa oletusperintäkulua, joka voidaan asettaa myynnin perustiedoissa.
  • Minimisumma: alaraja, jonka alle jääviä korkoja laskuista ei oteta mukaan korkoehdotukseen.
  • Toleranssipäivät: päivät, jotka määrittävät ajan, jonka jälkeen eräpäivän umpeutumisesta korkoa aletaan laskemaan.
  • Kirjaus: mikäli laskua lähetettäessä halutaan estää korkolaskun kirjautuminen kirjanpitoon, valitaan vaihtoehto "Ei kirjata". Mikäli on valittu ei kirjata, ei korkolaskulle saa tositetta jälkikäteen muuten kuin tekemällä se kokonaan manuaalisesti uuden tositteen muodostamisen kautta.
  • Korkolaskut: jos halutaan muodostaa korkolaskuja myös jo muodostetuista korkolaskuista, voidaan tämä tehdä valitsemalla vaihtoehto "Ota korkolaskut mukaan ehdotukseen".

Hakuehtojen määrittämisen jälkeen korkoehdotus muodostetaan "Laske" -painiketta painamalla.

Korkolaskut laaditaan aina asiakkaittain. Korkoehdotuksessa näytetään kaikki ne asiakkaat ja laskut, joista on kertynyt korkoa annettujen hakuehtojen mukaisesti. Valintaruutujen avulla voi valita lopullisesti ne laskut, joista korkolaskut muodostuvat. "Päivitä" -painikkeella laskujen loppusummat lasketaan uudelleen näiden valintojen mukaisesti. Netvisor käyttää koronlaskennassa 360 korkopäivää vuoden osalta. 

 Korkoehdotuksen lopussa on nähtävissä myös korkolukituksessa olevat asiakkaat ja laskut, jotka ilman lukitusta olisivat olleet mukana laskujen muodostuksessa. Näistä korkolukituksessa olevista laskuista ei siis muodosteta korkolaskuja.
Painamalla "Hyväksy ja muodosta korkolaskut" -painiketta, korkoehdotus tallennetaan ja sen pohjalta muodostetaan korkolaskut. Tämän jälkeen käyttäjä siirretään myyntireskontranäkymään, josta laskut voidaan lähettää edelleen asiakkaille.
Laskuille, joista korkolaskut muodostettiin, asetetaan korkoehdotuksella asetettu päivämäärä. Näiltä laskuilta ei enää jatkossa muodosteta korkoa kuin tästä määritellystä päivästä eteenpäin.

 

Kysymys: Ottaako Netvisor huomioon sen, jos laskulle tulee osasuoritus, niin ottaako korkolaskutus tämän huomioon?

Vastaus: Ottaa, eli osasuoritus vähentää korkolaskun summaa verrattuna siiihen, että laskulla ei olisi ollenkaan suoritusta. 


Muodotettu korkolasku on poistettu: 


Kun muodostettu korkolasku on poistettu saa sen uudelleen näin: 


Mennään myyntilaskulle, josta korkolasku on muodostettu, valitaan Lisätiedot 


Avautuvasta näkymästä nollataan aiempi korkoajo, päivämäärä kentän voi jättää tyhjäksi: 


Tämän jälkeen pääsee muodostamaan uuden korkolaskun.

Asiakkaan viivästyskorko muuttuu

Jos asiakkaan viivästyskorko muuttuu ensin kannattaa päivittää myynnin perustiedoista Viivästyskorko kohdan prosentti. Tämä ei päivitä tietoa tietoja asiakkaan taakse tai olemassa oleville laskuille, mutta jos näissä ei ole tietoja, niin prosentti haetaan täältä. 

Sitten kannattaa ottaa asiakaslistaus auki ja ottaa siihen näkyviin viivästyskorko prosentti ja päivittää näkymä. Sitten missä viivästyskorko on vielä vanha arvo tai väärin, niin valitaan nämä asiakkaat ja asiakaslistauksen toiminnot > muokkaa asiakastietoja > viivästyskorko ja annetaan tähän uusi oikea korkoprosentti.
Tämä ei päivitä tietoja olemassa oleville laskuille, mutta uudet kyseisten asiakkaitten laskut saavat tämän uuden viivästyskorko prosentin. 


Jos tieto pitää saada muuttumaan laskuille X -päivän jälkeen.

Tehdään laskuille korkolaskutus yhtä päivää aiemmalle päivälle kuin tämä muutos. Lähetetään asiakkaille korkolaskut. Jos summa on niin pieni, voi harkita laittaa korkolaskujen muodostuksen jälkeen halutuille laskuille hyvityslaskut ja kohdistaa nämä keskenään. 

Jos lasku on maksamatta ja laskulle pitää tämän jälkeen saada uusi korkoprosentti avataan tämä lasku ja myyntilaskun toiminnot ja muutetaan viivästyskorko kentän prosenttia. 

Jos lasku on jo lukitulla alv kaudella, pitää tehdä laskun kirjauspäivämäärä kuukaudelle alv ohitus, jotta prosenttia voi muuttaa ja muutosten jälkeen perua alv ohitus. Lasku pitäisi myös lähettää uudestaan ja siihen laittaa vaikka teksti ennen laskurivi kenttään, että korvaa aiemmin lähetetyn laskun ja huomioi uusi viivästyskorko prosentti. 




Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.