SISÄLTÖ
- Miten verkkolaskun verokoodi muodostuu myyntilaskulle
- Hyvä tietää
- EU-standardin mukainen verkkolasku jää virheeseen
Valtionkonttori ja jotkin yksittäiset muut kotimaiset ja ulkomaiset toimijat saattavat vaatia verkkolaskuja EU-standardin mukaisina. Tällaiset verkkolaskut pitävät normaalia laskutusta tarkempia tietokenttiä sisällään. Laskunäkymässä tai -tulosteella näitä tietoja ei näytetä, mutta tiedot menevät verkkolaskusanomalla EU-standardin mukaisesti.
Finvoice 3.0 ja EU-Standardin mukaisesti tuetut kentät:
- QuantityUnitCodeUN aina C62
- CountryCode toimitusosoitteelle
- InvoiceTypeCodeUN 380/381
- Hyvityslaskun tieto OriginalInvoiceNumber + OriginalInvoiceDate
- RowsTotalVatExcludedAmount
- BuyerReferenceIdentifier
- VatCode
- VatFreeText (AE, E, G, K, O verokoodeille)
- InvoicedQuantity
- UnitPriceNetAmount
- RowPositionIdentifier
- SubRowPositionIdentifier
- EpiPaymentMeansCode aina 58
Netvisorissa EU-normin mukaista verkkolaskutusta varten olevat tietokentät saa aktivoitua helposti näkyviin asiakaskohtaisesti. Asetuksen aktivointi halutuille asiakkaille tapahtuu asiakaskortilta, Perustietojen muokkaus -välilehdeltä.
Asiakkaita voidaan asettaa myös massana tämän asetuksen piiriin Asiakaslistauksen kautta (Asiakaslistauksen toiminnot > Muokkaa asiakastietoja > EU-standardin mukainen verkkolasku).
Kun EU-standardin mukainen verkkolasku on asetettu, kyseiselle asiakkaalle lähetetään verkkolaskuaineiston mukana verkkolaskutuksen verokoodit, joita hallinnoidaan kohdassa Myynti > Laskutuksen asetukset > Verkkolaskutuksen verokoodit. (jos verotuskäsittely on Verokoodit on esitäytetty Valtiokonttorilta saadun ohjeistuksen mukaisesti, mutta tietoja voi muuttaa tarvittaessa. Esitäyttö on tehty siksi, että EU-standardin mukaisissa laskuissa tositekirjaukset saataisiin menemään mahdollisimman automaattisesti. Huomioitavaa on, että nämä asetukset vaikuttavat vain niiden asiakkaiden laskuille, joissa asiakkaan taakse on valittu “EU-standardin mukainen verkkolasku”.
Jos asiakkaalla on valittu Eu-Standardin mukainen verkkolasku päälle, vaikuttaa tämä myös asiakkaan toimipaikkojen verkkolaskuosoitteeseen ja se myös käyttää tätä valintaa.
Miten verkkolaskun verokoodi muodostuu myyntilaskulle
Verkkolaskusanomalle muodostuva verokoodi muodostuu myyntilaskulle seuraavista kohdista
- Tuotteen taakse asetettujen kirjanpidon oletustilien perusteella (tai myyntilaskun laskuriville asetetun tiliöintiehdotuksen perusteella)
- Kirjanpidon tilin taakse asetetusta ALV-tunnisteesta
- Laskutuksen asetuksiin asetetusta verkkolaskutuksen verokoodista
(Tuotteet > Tuotelistaus > Klikataan tuotteen nimeä > Hallinnoi tietoja > Kirjanpidon tiedot)
- Laskutettavan asiakkaan maakoodi määrittelee mitä tiliä tuotteella kulloinkin käytetään.
Kirjanpidon tilin taakse asetettu alv-tunniste löytyy kohdasta ALV-tunniste (Taloushallinto > Tililuettelo > etsitään oikea tili > “xx”-painikkeesta avataan tili muokattavaksi:
Verkkolaskutuksen verokoodit löytyvät Myynti > Laskutuksen asetukset > Verkkolaskutuksen verokoodit
Esimerkiksi ylempänä olevien kuvien mukaisilla asetuksilla verkkolaskusanomalle muodostuu ALV-tunniste KOMY (Kotimaan myynti) sekä verkkolaskun verokoodiksi muodostuu S - Normaali veroprosentti.
Hyvä tietää
- On hyvä huomioida, että mikäli asiakkaalle on valittuna EU-verkkolaskustandardin mukainen lasku, ei kyseiselle asiakkaalle voi lähettää koontilaskuja
- Mikäli laskutetaan alv 0%, tulee alv-tunnisteen olla KOMY 0% - Kotimaan veroton myynti (kts. tarkemmat ohjeet verokoodin muodostumisesta ylempänä)
- Ristiriitaiset tiedot aiheuttavat verkkolaskun hylkääntymisen esim. laskutettu alv 0% ja käytetty alv-tunnisteena KOMY
- Mikäli tuotteen taakse ei ole järkevää vaihtaa kirjanpidon tiliä tai tuotteelle asetetun kirjanpidon tilin taakse ei ole järkevää vaihtaa alv-tunnistetta, voidaan myyntilaskulla yliajaa tämä käyttämällä myyntilaskun laskuriveiltä löytyvää Tiliöintiehdotus-kohtaa
Myyntilaskulla olevat ristiriitaiset tiedot aiheuttavat EU-standardin mukaisten verkkolaskujen lähetyksen hylkääntymisen. Alla esimerkkejä yleisimmistä virheistä:
Esimerkki 1: Myyntilaskulla on alv 0% kotimaan myyntiä. Tässä tapauksessa tuotteen kirjanpidon tilin tai laskurivin tiliöintiehdotuksessa valitun tilin tiedoissa tulee olla ALV-koodina KOMY 0%.
Mikäli alv-koodina on KOMY jää lasku virheeseen, koska KOMY:n oletus "S (normaali veroprosentti)" ei salli ALV:n arvoa 0%. Tilanteen korjaamiseksi tulee ensin korjata tuotteen kirjanpidon oletustili ja tämän jälkeen päivittää myyntilaskun laskurivit. Vaihtoehtoisesti tilin voi korjata myyntilaskun laskuriville kohtaan "Tiliöintiehdotus". Tämä tulee tehdä ennen laskun uudelleenlähetystä.
Esimerkki 2: Myyntilaskulla olevien tuotteiden EU myynnin kirjanpidon oletustiliksi on valittu tili, jonka ALV-koodi on kotimaan myynti vaikka sen kuuluisi olla ulkomaan myyntiä. Tämän vuoksi myös tosittelle tulee alv-tunnukseksi KOMY. Kohdassa Myynti > Laskutuksen asetukset > Verkkolaskutuksen verokoodit on taas valittu, että KOMY = S Normaali veroprosentti. Tilanne korjataan samalla tavalla kuin esimerkin 1 kohdalla.
Esimerkki 3: Myyntilaskulle on sekä verollista, että verotonta myyntiä. 4.2.2022 alkaen samalla laskulla voi olla sekä verollista ja verotonta myyntiä. Verottoman myynnin verokoodina pitää käyttää koodia Z.
Mikäli verkkolaskun ei tarvitse olla EU-standardin mukainen, voi asiakkaan tiedoista käydä poistamassa rastin kohdasta Perustiedojen muokkaus > EU-standardin mukainen verkkolasku. Tämän jälkeen myyntilaskun voi lähettää uudelleen verkkolaskuna ilman yllä mainittuja korjauksia.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback