Soveltamisohjeet
Verohallinnon ohjeistuksen uuden ALV-kannan soveltamiseen löydät Verohallinnon sivustolta. Tilisanomat on julkaissut myös Taloushallintoliiton ohjeistusta aiheeseen liittyen.
Täältä löydät myös blogitekstimme Arvonlisävero eli ALV pähkinänkuoressa
Asetukset
Netvisoriin on voinut jo aiemmin lisätä itse uusia desimaalilukuisia ALV-kantoja ja näitä on voitu hyödyntää sellaisiin tilanteisiin, joissa yritys on ollut ALV-velvollisena ulkomailla.
Olemme lisänneet kaikille asiakkaillemme uuden ALV-kannan 25,5% 25.7.2024 eli nyt tätä ei tarvitse lisätä itse yrityksen asetuksiin.
Uusia verokantoja voidaan lisätä tarvittaessa suoraan myös itse. Se onnistuu Taloushallinto > Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Kirjanpidon ja velvoitteiden asetukset > Verokantojen hallinta.
Kun uusi ALV-kanta on lisätty kirjanpidon asetuksiin, niin tämän jälkeen se on valittavissa eri Netvisorin toiminnoissa.
Tiliöintisäännöille on mahdollista päivittää ALV-kanta usealle tiliöintisäännölle samanaikaisesti. Tämä onnistuu tiliöintisääntöjen hallinnasta kun olemme lisänneet uuden ALV-kannan Netvisoriin kaikille heinäkuussa. Näkymästä valitaan halutut tiliöintisäännöt ja sivun lopusta “Muuta valittujen verokanta 24% -> 25,5%”.
Tuotteet
Tuotteiden ALV-kannan päivittäminen onnistuu Netvisorissa massana tai vaihtoehtoisesti voidaan myös päivittää ALV-kanta yksittäisille tuotekorteille. Huomiotavaa, että TEMP-tuotteen ALV-kannan muutos ei onnistu massatoiminnolla, vaan se tulee käydä muuttamassa suoraan tuotekortilla. Tuotteen ALV-kannan päivitys tulee voimaan heti kun muutos tehdään ja nousee automaattisesti esimerkiksi uusille muodostettaville myyntilaskuille. Koska siirtymäkausi kahden ALV-kannan välillä voi olla hyvin pitkäkin, suosittelemme tällöin tekemään laskuille tarkistuksen oikean ALV-kannan osalta, mikäli tilanteessa ei sovelleta tuotteen tiedoissa olevaa oletus ALV-kantaa.
ALV-kannan voi päivittää yksittäisille tuotteille suoraan tuotekortilta. Tämä onnistuu tuotekortin perustietojen muokkaus -välilehdellä ja kohdassa ALV-kanta valitaan uusi arvonlisäveroprosentti. Ohjeemme: Tuotekortti
Suosittelemme hyödyntämään tuotelistauksen ALV-kantojen päivittämiseen massatoimintoa.
Listaa haluamasi tuotteet tuotelistaukseen ja valitse ne vasemman puolen rasti ruutuun -kohdasta, sitten sivun vasemmasta alakulmasta aktivoituu nappi "Lisää valitut käsittelykoriin", ei kuitenkaan lisätä tuotteita sinne koriin, vaan painetaan napin oikealla puolella olevasta pienemmästä napista (valkoinen kolmio) massatoimintojen valikko auki ja valitaan sieltä "Muuta valittujen tuotteiden verokanta".
Huom! Kun päivitetään tuotteita, joiden ALV-kanta on 24%, niin se tulee asettaa lähtöarvoksi kohtaan "Arvonlisäverosta", ja kohtaan "Arvonlisäveroon" valitaan luonnollisesti tämä uusi verokanta 25,5%. Kun lähtöarvo on annettu, niin valituista tuotteista päivitetään vain ne, joiden ALV-kanta on 24%.
Järjestelmä ilmoittaa päivityksen tuloksen vielä erikseen:
Ohjeemme: Tuotelistaus
Vaikka massatyökalujen avulla voidaan päivittää suuriakin määriä esimerkiksi tuotteita kerralla, suosittelemme jakamaan suuret päivitettävät rekisterit osiin esim. muutama tuoteryhmä kerrallaan. Vaihtoehtoisesti tuotelistaus voidaan järjestää käytetyn ALV-kannan mukaan ilman tuoteryhmittelyä ja jakaa tuotteet päivitettäväksi esimerkiksi 5000 kappaleen eriin kerrallaan. Tämä helpottaa etenkin ALV-kannan päivityksen seuraamista, sillä massatyökalu ilmoittaa lukumäärissä mikäli joidenkin tuotteiden ALV-kantaa ei voitu päivittää. On myös odotettavissa, että useat asiakkaamme tekevät muutoksia samanaikaisesti, joten tällä voidaan nopeuttaa massatyökalujen käyttöä. Suosittelemme tekemään siis ALV-muutoksen kaikki massapäivitykset noin 5000 kappaleen erissä, jotta saatte muutokset tehtyä sujuvasti ja nopeammin asetuksiin.
Myyntireskontra
Myyntitilauksille ja -laskuille muodostuu tuotteelle määritetty ALV-kanta. Sillä siirtymäajan käytännössä joudutaan käsittelemään 24% ja 25,5% ALV-kantoja rinnakkain, on tarpeen muuttaa ALV-kantaa tilaukselle ja laskulle, mikäli siihen sovelletaan tuotetiedoista poikkeavaa ALV-kantaa. Mikäli mahdollista, niin suosittelemme välttämään etukäteen muodostettavan suurissa määrin myyntitilauksia ja -laskuja valmiiksi reskontraan, mikäli näiden ALV-% täytyy muokata tilauksen tai laskun muodostamisen jälkeen, jotta vältyttäisiin manuaaliselta työltä.
Myyntitilauksen ALV-% on mahdollista muokata tilausriveille niin kauan, kunnes tilaus laskutetaan. Laskutettuja tilausriviä ei pääse enää muokkaamaan. Myyntilaskujen laskurivien ALV-% vastaavasti voi muokata kunnes lasku lähetetään ja sille muodostuu kirjanpidon tosite.
Mikäli syntyy tilanne, jossa myyntilasku on lähetetty asiakkaalle virheellisellä ALV-%, niin tässä tapauksessa virheellinen veloituslasku on suositeltavaa hyvittää laskulla olevalla toiminnolla “Myyntilaskun toiminnot > Muodosta hyvityslasku”. Tällöin hyvityslaskulle kopioituu alkuperäisen laskun tiedot ja lopuksi voidaan luoda uusi veloituslasku oikeilla ALV-% tiedoilla.
Kohdasta Myynti > Raportit > Laskuriviraportti voidaanhakea näkyviin ALV-% sarake, jolloin on mahdollista tarkistaa laskuriveittäin käytetyt ALV-%.
Ohjeemme: Laskuriviraportti
Kun myyntilaskulla on tosite, niin tarkistus käytettyjen ALV-kantojen osalta voidaan tehdä kirjanpidon raporteilta, kuten esimerkiksi pääkirjalta tai vaihtoehtoisesti rajata ALV-laskelmalle haluttu aikarajaus tarkastella eri verokantojen alaiset kirjanpidon kirjaukset. Lisäämme kirjanpidon raporttihakuehtoihin ALV-kanta valikkoon uuden 25,5% kun se tuodaan kaikille yrityksille Netvisoriin käyttöön heinäkuussa.
Sopimuslaskutus
Sopimuslaskutuksen ALV-% nousee suoraan tuotetiedoista, jolloin myyntilaskulle nousee laskurivin ALV-% muodostushetkellä oleva tuotteen ALV-%.
Toimme sopimuslaskutukseen massatoiminnon, jonka avulla voi päivittää palvelukorien kiinteän bruttohinnan kiinteäksi nettohinnaksi, jotta Alv-prosentin muutos siirtyy tuotteen verolliseen hintaan. Löydät massatyökalun seuravasti: Myynti > Laskutus > Sopimuslaskutus. Valitse halutut palvelukorit klikkaamalla ruksi palvelukorin nimen edessä olevaan ruutuun, jonka jälkeen näytön alalaitaan aktivoituu painike "Päivitä korin tuotteille nettohinta". Mikäli käytössä on kiinteät bruttohinnat, eikä tuotteille päivitetä kiinteää nettohintaa, Alv-prosentin muutos vaikuttaa tässä tapauksessa vain tuotteen verottomaan hintaan. Jos tuotteiden ALV-kanta on jo ehditty muuttaa uuteen ALV-kantaan 25,5% toimi alla olevan ohjeen mukaan.
Mikäli tuotteen taakse on asetettu uudeksi ALV-kannaksi 25,5% ja tuote on ollut sopimuslaskutuksen palvelukorissa bruttohintaisena tuotteena on tuotteen ALV-kannan muutos vaikuttanut verottomaan hintaan ja hinta voi näissä tapauksissa olla väärin. Tilanteen korjaamiseksi tulisi ensin päivittää tuotteen taakse ALV-kannaksi takaisin 24%. Tämän jälkeen sopimuslaskutuksesta päivitetään halutulle korille nettohinta, tämän massatyökalun avulla.
Kun tämä on tehty, muutetaan tuotteen taakse takaisin oikea uusi ALV-kanta 25,5%. Muutoksen jälkeen hinta päivittyy oikein ja korotus tulee näkymään tuotteen bruttohinnassa.
Mikäli laskut on ehditty muodostaa niin, että niissä on väärä hinta, eikä laskuja ole ehditty lähettää asiakkaille, voi laskut poistaa. Poiston jälkeen laskut siirtyy palvelukorin poistettuun aineistoon. Poistettuihin aineistoihin pääsee Myynti > Laskutus > Sopimuslaskutus > klikataan haluttua palvelukoria > Laskujen muodostaminen > Poistettu aineisto. Kun yllä ohjeistettu ALV-muutos on tehty, muodostetaan poistetut aineistot uudelleen, jolloin niille on päivittynyt oikea hinta tuotteelle.
Mikäli muodostettavilla myyntilaskuilla on käytössä automaattilähetys, niin suosittelemme kiinnittämään erityistä huomiota että sovellettava ALV-% on tarkastettu ja muokattu laskulle ennen laskun lähetystä. Ohjeemme: Myyntilaskujen automaattilähetys
Ennakkomaksujen käsittely
Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti ennakkomaksujen käsittely siirtymäkaudella poikkeaa tavaran tai palvelun suoriteperusteisuudesta. Ohjeistuksen mukaan, sovellettava ALV-kanta määräytyy sen mukaan, milloin raha ennakkomaksusta on myyjälle kertynyt. Etenkin silloin, kun asiakas maksaa tavaran tai palvelun osittain ennakkoon, voidaan joutua käyttämään kahta ALV-kantaa. Tällöin myyjän voi olla tarpeen jakaa tilausrivit omille ALV-kannoilleen sen mukaan, mikä osuus on ennakkomaksua ja mikä taas toimituksen yhteydessä laskutettavaa osuutta. Ennakkosuorituksia käsitellessä kirjanpidossa, jaetaan summat omille ALV-kannoilleen tarvittaessa, jotta saadaan raportoitua kohdekuukauden ennakkomaksujen ALV-kirjaukset. Ohjeemme: Ennakkosuorituksen käsittely
Ostoreskontra
Ostolaskuautomaatiot
Suosittelemme tekemään yrityksen ostolaskuautomaatioihin tarkistuksen siirtymäkauden aikana. Mikäli automaatiosäännöissä on käytetty tiliöintiin mallilaskua, tulee esimerkiksi mallilasku päivittää jatkossa sellaiseksi, jossa on käytetty uutta 25,5% kantaa.
Toimittajat
Toimittajakortille voidaan muokata toimittajan oletus ALV-%. Usealle toimittajalle voidaan päivittää ALV-% massana toimittajalistauksen kautta. Siirry ensin Ostot > Toimittajat > Toimittajalistaus. Valitse listauksesta halutut toimittajat vasemman reunan täpästä ja Toiminnot > Päivitä verokanta.
Valitse kenttiin Mistä 24 ja Mihin 25,5% ALV-kannat ja lopuksi Päivitä-painike:
Kirjanpito ja velvoitteet
Netvisorissa tililuettelon asetuksissa on valittu tilillä käsiteltävä ALV-tunniste, joten lähtökohtaisesti ALV-kannan vaihtuminen siirtymäkaudella ei vaadi tililuetteloon muutoksia. Mikäli kirjanpidon tilin asetuksissa on valittu esimerkiksi ALV-tunnisteeksi KOMY ja käytetään verotuskäsittelynä kotimaan myyntiä, niin kirjanpidon kirjaukset raportoituvat ja ALV-tilien kirjaukset lasketaan ALV-laskelmalle oikein käytetyn ALV-kannan mukaisesti.
Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti on erityisesti kiinnitettävä huomiota ajalliseen kohdistamiseen. Perussääntö ajallisessa kohdistamisessa on suoriteperusteisuus eli kohdistaa myynnistä arvonlisävero sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu ja vastaavasti vähennysten osalta, kun tavara tai palvelu on vastaanotettu. Ajallisessa kohdistamisessa voidaan käyttää tietyissä tilanteissa myös maksuperusteisuutta tai laskutusperusteisuutta. Veron suorittamisvelvollisuus ei siis määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan. Siirtymäkaudella voidaan siis joutua raportoimaan esimerkiksi elokuun ALV-ilmoituksella 25,5% arvonlisäveroa. Ajallinen kohdistaminen toimii Netvisorissa hyvin siirtymäkauden ajan, joten huolehdi esimerkiksi myyntilaskuilla oikea ALV-kanta suoriteperustetta ajatellen.
Verohallinto on ohjeistanut, että sekä 24 % ja 25,5% verokannan alaiset tapahtumat raportoidaan ALV-ilmoituksella teknisesti samassa kohtaa. Uusi ALV-kanta raportoidaan Netvisorista siis samaan tapaan kuin aiemmin.
Siirtymäkaudella suosittelemme tarkistamaan ALV-laskelmasta erityisellä huolellisuudella, että tapahtumille on valittu oikeat ALV-kannat soveltamisen mukaan. Mikäli aiemmin raportoitua ALV-ilmoitusta on tarpeen muokata, voidaan Netvisorista lähettää korjaava arvonlisäveroilmoitus: Korjaavan ALV-ilmoituksen lähettäminen
Integraatiot
Netvisor tukee myös rajapinnan osalta desimaalimuotoista ALV-kantaa. Tämä toimii jo tällä hetkellä suurimmassa osassa rajapintaresursseja, ja varmistamme vielä loputkin rajapintaresurssit tukemaan desimaalimuotoista arvonlisäveroprosenttia hyvissä ajoin.
Rajapinnan kautta aineistoa tuotaessa alv-prosentti tulee toisesta järjestelmästä, eli liitetyn järjestelmän tulee pystyä tuottamaan desimaalimuotoinen alv-prosentti aineistolle. Olemme tiedottaneet asiasta integraation rakentaneita ohjelmistokumppaneitamme, ja ohjeistaneet varmistamaan että Netvisoriin liitetyt ohjelmistot ovat valmiita käsittelemään arvonlisäveroprosentteja desimaalilukumuodossa. Integraatiokumppaneilla on myös mahdollisuus testata muutosta testiympäristössä.
Jotta desimaalimuotoisella alv-prosentilla voi tuoda aineistoa rajapinnan kautta Netvisoriin, tulee alv-kanta olla perustettuna Netvisoriin. Jos halutaan tuoda aineistoa uudella ALV-kannalla ennen kuin ALV-kanta on lisätty Netvisoriin valmiiksi, tulee alv-kanta perustaa Netvisoriin. (ks. kohta Asetukset).
Rackbeat varastonhallinta
Mikäli yrityksellä on avoimia tilauksia elo-syyskuun vaihteessa, yrityksen on itse varmistettava, että tapahtumilla on oikea ALV-kanta. Itse ALV-kantaa hallinnoidaan Rackbeatissä tuoteryhmillä, joille voidaan päivittää käsin tai Excelillä oikeat ALV-kannat. Avointen tapahtumien osalta: Jos tilaus on tehty ALV 24 %, ja se on toimitettu, mutta ei vielä laskutettu. Toimituksen jälkeen muutetaan ALV-kanta 24 -> 25,5. Muutos ei heijastu laskulle. Eli se lasku menee alkuperäisen tilausrivin mukaisena. Jos tilaus on tehty ALV 24 %, ja tehdään alv-kannan päivitys 24 -> 25,5. Sen jälkeen haetaan tuote uudestaan tilausriville -> uusi alv päivittyy riville. Tämä pätee, jos tilaus on luonnos. Kertaalleen vahvistetun tilausrivin alv-prosenttia ei saa muutettua. Eli jos vahvistettu tilaus avataan uudelleen ALV-kannan muutosta varten, on vanha rivi poistettava ja sitten lisättävä uusi rivi.
Palkanlaskenta ja matkat
Siirtymäkaudella suosittelemme kiinnittämään erityistä huomiota matkalaskujen tekemisessä, että matkalaskuriveillä käytetään oikeaa ALV-% kuitin mukaan. Oletuksena riveillä näkyy valittavana kirjanpidon asetuksissa olevat “Suomen nykyiset ALV-kannat”:
Kentän vieressä on pieni vihreä nuolipainike, josta saadaan valittavaksi kaikki yrityksen ALV-kannat:
Yrityskohtaisien palkkalajien asetuksissa voi olla palkkalajille asetettuna oletus ALV-prosentti, joka tulee tarvittaessa käydä päivittämässä siirtymäkauden aikana oikeaksi. Ohjeemme: Yrityskohtaiset palkkalajit
Arvonlisäverokannan korotuksella on myös vaikutusta polkupyöräedun arvoon. Pyöräedun arvo verotuksessa määritetään sen arvonlisäverollisen kuukausivuokran perusteella. Arvonlisäveron korotus nostaa esimerkiksi 100 euron kuukausihintaan vuokratun pyöräedun arvon 101,21 euroon. Tämä tarkoittaa sitä, että polkupyöräedun arvo ylittää verovapaan luontoisedun arvon. Jos työsuhdepolkupyörä otetaan vasta lakimuutoksen voimaan astumisen jälkeen (1.9.2024), niin uusi arvonlisäveron määrä nostaa pyörän hankintahintaa ja muutos tulee silloin huomioitua jo vuokrasopimusta tehtäessä. Kuukausivuokra ja pyöräedun arvo verotuksessa voidaan siis jatkossakin sopia 100 euron kuukausihintaan, jolloin uuden työsuhdepolkupyörän hankkiminen on taas kokonaan verovapaa etu.
Arvonlisäveron muutoksen voi käsitellä useammalla tavalla palkkalaskelmalla Netvisorissa, riippuen siitä mitä työnantaja ja palkansaaja keskenään sopivat.
Esimerkki 1:
Pyöräedun arvo on jatkossa 101,21 euroa/kk
Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa
Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)
Pyöräedun palkaksi katsottava osuus 1,21 euroa, lisätään palkansaajan bruttopalkkaan
Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 364 (Polkupyöräedun palkaksi katsottava osuus)
Esimerkki 2:
Pyöräedun arvo on jatkossa 101,21 euroa/kk
Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa
Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)
Pyöräedun verovapaan arvon ylittävä osuus 1,21 euroa, peritään palkansaajan nettopalkasta
Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 420 (Polkupyöräedusta perittävä korvaus)
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback