Soveltamisohjeet

Verohallinnon ohjeistuksen uuden ALV-kannan soveltamiseen löydät Verohallinnon sivustolta. Tilisanomat on julkaissut myös Taloushallintoliiton ohjeistusta aiheeseen liittyen.

Asetukset

Netvisoriin on voinut jo aiemmin lisätä itse uusia desimaalilukuisia ALV-kantoja ja näitä on voitu hyödyntää sellaisiin tilanteisiin, joissa yritys on ollut ALV-velvollisena ulkomailla.

Tuotekehityksemme tulee julkaisemaan uuden ALV-kannan kaikille Netvisor yrityksille heinäkuun 2024 aikana. Tiedotamme 25,5% ALV-kannan lisäämisestä myös Netvisor Communityssä

Mikäli on tarpeen saada 25,5% ALV-kanta jo ennen tätä yrityksen käyttöön, voit lisätä uuden ALV-kannan suoraan myös itse. Se onnistuu Taloushallinto > Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Kirjanpidon ja velvoitteiden asetukset > Verokantojen hallinta.

Kun uusi ALV-kanta on lisätty kirjanpidon asetuksiin, niin tämän jälkeen se on valittavissa eri Netvisorin toiminnoissa.

Tiliöintisäännöille on mahdollista päivittää ALV-kanta usealle tiliöintisäännölle samanaikaisesti. Tämä onnistuu tiliöintisääntöjen hallinnasta kun olemme lisänneet uuden ALV-kannan Netvisoriin kaikille heinäkuussa. Näkymästä valitaan halutut tiliöintisäännöt ja sivun lopusta “Muuta valittujen verokanta 24% -> 25,5%”.

Tuotteet

Tuotteiden ALV-kannan päivittäminen onnistuu Netvisorissa massana tai vaihtoehtoisesti voidaan myös päivittää ALV-kanta yksittäisille tuotekorteille. Tuotteen ALV-kannan päivitys tulee voimaan heti kun muutos tehdään ja nousee automaattisesti esimerkiksi uusille muodostettaville myyntilaskuille. Koska siirtymäkausi kahden ALV-kannan välillä voi olla hyvin pitkäkin, suosittelemme tällöin tekemään laskuille tarkistuksen oikean ALV-kannan osalta, mikäli tilanteessa ei sovelleta tuotteen tiedoissa olevaa oletus ALV-kantaa.

ALV-kannan voi päivittää yksittäisille tuotteille suoraan tuotekortilta. Tämä onnistuu tuotekortin perustietojen muokkaus -välilehdellä ja kohdassa ALV-kanta valitaan uusi arvonlisäveroprosentti. Ohjeemme: Tuotekortti 

Suosittelemme hyödyntämään tuotelistauksen ALV-kantojen päivittämiseen massatoimintoa, joka onnistuu käsittelykorin kautta. Valitaan tuotelistauksesta halutut tuotteet ja valitaan Lisää valitut käsittelykoriin > Käsittelykori > Siirry käsittelykoriin. Käsittelykorin valikosta valitaan Päivitä tuotteiden > Hintatietoja:

Käsittelykorin riville voit valita ALV-% kenttään uuden ALV-kannan 25,5% ja lopuksi ensimmäisen rivin oikean reunan nuolipainikkeesta “Kopioi muutokset kaikkiin”

Kun uusi ALV-kanta 25,5% on asetettu Netvisoriin tuotekehityksemme toimesta, on tuotteiden verokantaa mahdollista päivittää kohdasta "Lisää valitut käsittelykoriin > Päivitä valittujen verokantaa".

Ohjeemme: Tuotelistaus

Myyntireskontra

Myyntitilauksille ja -laskuille muodostuu tuotteelle määritetty ALV-kanta. Sillä siirtymäajan käytännössä joudutaan käsittelemään 24% ja 25,5% ALV-kantoja rinnakkain, on tarpeen muuttaa ALV-kantaa tilaukselle ja laskulle, mikäli siihen sovelletaan tuotetiedoista poikkeavaa ALV-kantaa. Mikäli mahdollista, niin suosittelemme välttämään etukäteen muodostettavan suurissa määrin myyntitilauksia ja -laskuja valmiiksi reskontraan, mikäli näiden ALV-% täytyy muokata tilauksen tai laskun muodostamisen jälkeen, jotta vältyttäisiin manuaaliselta työltä.

Myyntitilauksen ALV-% on mahdollista muokata tilausriveille niin kauan, kunnes tilaus laskutetaan. Laskutettuja tilausriviä ei pääse enää muokkaamaan. Myyntilaskujen laskurivien ALV-% vastaavasti voi muokata kunnes lasku lähetetään ja sille muodostuu kirjanpidon tosite. 

Mikäli syntyy tilanne, jossa myyntilasku on lähetetty asiakkaalle virheellisellä ALV-%, niin tässä tapauksessa virheellinen veloituslasku on suositeltavaa hyvittää laskulla olevalla toiminnolla “Myyntilaskun toiminnot > Muodosta hyvityslasku”. Tällöin hyvityslaskulle kopioituu alkuperäisen laskun tiedot ja lopuksi voidaan luoda uusi veloituslasku oikeilla ALV-% tiedoilla.

Kohdasta Myynti > Raportit > Laskuriviraportti voidaanhakea näkyviin ALV-% sarake, jolloin on mahdollista tarkistaa laskuriveittäin käytetyt ALV-%. 

Ohjeemme: Laskuriviraportti

Kun myyntilaskulla on tosite, niin tarkistus käytettyjen ALV-kantojen osalta voidaan tehdä kirjanpidon raporteilta, kuten esimerkiksi pääkirjalta tai vaihtoehtoisesti rajata ALV-laskelmalle haluttu aikarajaus tarkastella eri verokantojen alaiset kirjanpidon kirjaukset. Lisäämme kirjanpidon raporttihakuehtoihin ALV-kanta valikkoon uuden 25,5% kun se tuodaan kaikille yrityksille Netvisoriin käyttöön heinäkuussa.

Siirtymäkauden aikana ei tarvitse tehdä muutoksia sopimuslaskutuksen palvelukoreihin tai asiakaskohtaiseen tuotelaskutukseen. Sopimuslaskutuksen ALV-% nousee suoraan tuotetiedoista, jolloin myyntilaskulle nousee laskurivin ALV-% muodostushetkellä oleva tuotteen ALV-%. Sopimuslaskutus

Mikäli muodostettavilla myyntilaskuilla on käytössä automaattilähetys, niin suosittelemme kiinnittämään erityistä huomiota että sovellettava ALV-% on tarkastettu ja muokattu laskulle ennen laskun lähetystä. Ohjeemme: Myyntilaskujen automaattilähetys

Ennakkomaksujen käsittely

Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti ennakkomaksujen käsittely siirtymäkaudella poikkeaa tavaran tai palvelun suoriteperusteisuudesta. Ohjeistuksen mukaan, sovellettava ALV-kanta määräytyy sen mukaan, milloin raha ennakkomaksusta on myyjälle kertynyt. Etenkin silloin, kun asiakas maksaa tavaran tai palvelun osittain ennakkoon, voidaan joutua käyttämään kahta ALV-kantaa. Tällöin myyjän voi olla tarpeen jakaa tilausrivit omille ALV-kannoilleen sen mukaan, mikä osuus on ennakkomaksua ja mikä taas toimituksen yhteydessä laskutettavaa osuutta. Ennakkosuorituksia käsitellessä kirjanpidossa, jaetaan summat omille ALV-kannoilleen tarvittaessa, jotta saadaan raportoitua kohdekuukauden ennakkomaksujen ALV-kirjaukset. Ohjeemme: Ennakkosuorituksen käsittely

Ostoreskontra

Ostolaskuautomaatiot

Suosittelemme tekemään yrityksen ostolaskuautomaatioihin tarkitustuksen siirtymäkauden aikana. Mikäli automaatiosäännöissä on käytetty tiliöintiin mallilaskua, tulee esimerkiksi mallilasku päivittää jatkossa sellaiseksi, jossa on käytetty uutta 25,5% kantaa.

Toimittajat

Toimittajakortille voidaan muokata toimittajan oletus ALV-%. Teemme myös toimittajalistaukseen päivityksen, jotta toimittajan oletus ALV-% voidaan päivittää usealla toimittajalle samanaikaisesti. Päivitämme tätä ohjeistusta kun massapäivitys on käytettävissä.

Kirjanpito ja velvoitteet

Netvisorissa tililuettelon asetuksissa on valittu tilillä käsiteltävä ALV-tunniste, joten lähtökohtaisesti ALV-kannan vaihtuminen siirtymäkaudella ei vaadi tililuetteloon muutoksia. Mikäli kirjanpidon tilin asetuksissa on valittu esimerkiksi ALV-tunnisteeksi KOMY ja käytetään verotuskäsittelynä kotimaan myyntiä, niin kirjanpidon kirjaukset raportoituvat ja ALV-tilien kirjaukset lasketaan ALV-laskelmalle oikein käytetyn ALV-kannan mukaisesti.

Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti on erityisesti kiinnitettävä huomiota ajalliseen kohdistamiseen. Perussääntö ajallisessa kohdistamisessa on suoriteperusteisuus eli kohdistaa myynnistä arvonlisävero sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu ja vastaavasti vähennysten osalta, kun tavara tai palvelu on vastaanotettu. Ajallisessa kohdistamisessa voidaan käyttää tietyissä tilanteissa myös maksuperusteisuutta tai laskutusperusteisuutta. Veron suorittamisvelvollisuus ei siis määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan. Siirtymäkaudella voidaan siis joutua raportoimaan esimerkiksi elokuun ALV-ilmoituksella 25,5% arvonlisäveroa. Ajallinen kohdistaminen toimii Netvisorissa hyvin siirtymäkauden ajan, joten huolehdi esimerkiksi myyntilaskuilla oikea ALV-kanta suoriteperustetta ajatellen.

Verohallinto on ohjeistanut, että sekä 24 % ja 25,5% verokannan alaiset tapahtumat raportoidaan ALV-ilmoituksella teknisesti samassa kohtaa. Uusi ALV-kanta raportoidaan Netvisorista siis samaan tapaan kuin aiemmin.

Siirtymäkaudella suosittelemme tarkistamaan ALV-laskelmasta erityisellä huolellisuudella, että tapahtumille on valittu oikeat ALV-kannat soveltamisen mukaan. Mikäli aiemmin raportoitua ALV-ilmoitusta on tarpeen muokata, voidaan Netvisorista lähettää korjaava arvonlisäveroilmoitus: Korjaavan ALV-ilmoituksen lähettäminen

Integraatiot

Netvisor tukee myös rajapinnan osalta desimaalimuotoista ALV-kantaa. Tämä toimii jo tällä hetkellä suurimmassa osassa rajapintaresursseja, ja varmistamme vielä loputkin rajapintaresurssit tukemaan desimaalimuotoista arvonlisäveroprosenttia hyvissä ajoin.

Rajapinnan kautta aineistoa tuotaessa alv-prosentti tulee toisesta järjestelmästä, eli liitetyn järjestelmän tulee pystyä tuottamaan desimaalimuotoinen alv-prosentti aineistolle. Olemme tiedottaneet asiasta integraation rakentaneita ohjelmistokumppaneitamme, ja ohjeistaneet varmistamaan että Netvisoriin liitetyt ohjelmistot ovat valmiita käsittelemään arvonlisäveroprosentteja desimaalilukumuodossa. Integraatiokumppaneilla on myös mahdollisuus testata muutosta testiympäristössä.

Jotta desimaalimuotoisella alv-prosentilla voi tuoda aineistoa rajapinnan kautta Netvisoriin, tulee alv-kanta olla perustettuna Netvisoriin. Jos halutaan tuoda aineistoa uudella ALV-kannalla ennen kuin ALV-kanta on lisätty Netvisoriin valmiiksi, tulee alv-kanta perustaa Netvisoriin. (ks. kohta Asetukset).

Palkanlaskenta ja matkat

Siirtymäkaudella suosittelemme kiinnittämään erityistä huomiota matkalaskujen tekemisessä, että matkalaskuriveillä käytetään oikeaa ALV-% kuitin mukaan. Oletuksena riveillä näkyy valittavana kirjanpidon asetuksissa olevat “Suomen nykyiset ALV-kannat”:

Kentän vieressä on pieni vihreä nuolipainike, josta saadaan valittavaksi kaikki yrityksen ALV-kannat:

Yrityskohtaisien palkkalajien asetuksissa voi olla palkkalajille asetettuna oletus ALV-prosentti, joka tulee tarvittaessa käydä päivittämässä siirtymäkauden aikana oikeaksi. Ohjeemme: Yrityskohtaiset palkkalajit

Arvonlisäverokannan korotuksella on myös vaikutusta polkupyöräedun arvoon. Pyöräedun arvo verotuksessa määritetään sen arvonlisäverollisen kuukausivuokran perusteella. Arvonlisäveron korotus nostaa esimerkiksi 100 euron kuukausihintaan vuokratun pyöräedun arvon 101,21 euroon. Tämä tarkoittaa sitä, että polkupyöräedun arvo ylittää verovapaan luontoisedun arvon. Jos työsuhdepolkupyörä otetaan vasta lakimuutoksen voimaan astumisen jälkeen (1.9.2024), niin uusi arvonlisäveron määrä nostaa pyörän hankintahintaa ja muutos tulee silloin huomioitua jo vuokrasopimusta tehtäessä. Kuukausivuokra ja pyöräedun arvo verotuksessa voidaan siis jatkossakin sopia 100 euron kuukausihintaan, jolloin uuden työsuhdepolkupyörän hankkiminen on taas kokonaan verovapaa etu.

Arvonlisäveron muutoksen voi käsitellä useammalla tavalla palkkalaskelmalla Netvisorissa, riippuen siitä mitä työnantaja ja palkansaaja keskenään sopivat.

Esimerkki 1:

Pyöräedun arvo on jatkossa 101,21 euroa/kk

Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa

Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)

Pyöräedun palkaksi katsottava osuus 1,21 euroa, lisätään palkansaajan bruttopalkkaan

Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 364 (Polkupyöräedun palkaksi katsottava osuus)

Esimerkki 2:

Pyöräedun arvo on jatkossa 101,21 euroa/kk

Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa

Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)

Pyöräedun verovapaan arvon ylittävä osuus 1,21 euroa, peritään palkansaajan nettopalkasta

Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 420 (Polkupyöräedusta perittävä korvaus)






Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.