Luottotappiokirjaukset myyntilaskuille tehdään kohdassa Myynti > Myyntilaskuluettelo. Rajaamalla halutut laskut näytettäviksi, voidaan tulosjoukkoa pienentää ja valita näytettävästä joukosta ne laskut jotka halutaan kirjata luottotappioksi. Luottotappioille on määritelty oma oletustili johon kirjaukset tehdään. Tätä tiliä voi tarvittaessa muokata kohdassa Taloushallinto > Kirjanpidon asetukset > Kirjanpidon perustiedoista > Oletustiliöinneissä käytettävät tilit > Myynnin luottotappiotili.
Luottotappion kirjaus
Esimerkissä on myyntilaskuluettelon haussa rajattu perinnässä olevat laskut:
Kun laskut on rastitettu, valitaan Laskun toiminnot -valikosta "Kirjaa luottotappioksi".
Avautuvassa näkymässä kerrotaan laskujen määrä ja summa sekä tili jolle luottotappiokirjaukset tehdään.
Oletuksena kirjaus tehdään kuluvalle päivälle, mutta päivämäärää voi muuttaa. Valitsemalla "Kirjaa luottotappioksi" kaikki valitut laskut kirjataan luottotappioiksi, niiden tila muuttuu luottotappioksi ja tosite kirjataan kirjanpitoon.
Lopuksi vielä näytetään koosteena muokatut laskut. Tässä näkymässä näkyy laskun alkuperäinen tosite. Luottotappiotositteen pääsee näkemään porautumalla laskulle ja laskun suorituksista tositteelle.
Luottotappiokirjauksen näkyminen laskun suorituksissa:
Tosite joka luottotappiokirjauksesta on muodostettu:
Luottotappio on myös mahdollista kirjata laskulle lisäämällä suoritus, jonka käsittelytavaksi asetetaan luottotappio.
K: Osaako järjestelmä käsitellä ALV:n kirjaamisen?
V: Kyllä, järjestelmä kirjaa myös ALV:n pois velkatililtä. Mikäli laskulla on laskurivejä joilla on eri ALV-%, niin nämä kirjataan tositteelle rivisummien suhteessa. Luottotappion alv-kirjaus noudattaa alkuperäistä laskua ja sen tositetta.
K: Mitä jos luottotappioksi kirjatulle laskulle tuleekin suoritus
V: Tässä on esimerkkinä kaksi mahdollista tapaa, miten toimia. Mikäli luottotappio on kirjattuna avoimella kaudella, niin poistetaan luottotappio suoritus ja mitätöidään luottotappiosta muodostunut tosite.
Toinen esimerkki tapa tehdä asia on kirjata laskulle suoritus oikealle päivälle, käsittelytapana normaali. Tämä tekee laskulle ns. tuplasuorituksen. Sitten tehdään vielä toinen suoritus negatiivisena samalla päivälle. Tämä muuttaa laskun avoimen summan nollaksi. Sitten tämän negatiivisen suorituksen tosite pitää ottaa muokkaukseen ja siitä muodostetaan peilikuva alkuperäisestä luottotappio tositteesta. Eli tämä nollaa sitten kirjanpidossa alkuperäisen luottotappio tositteen.
K: Jos lasku on Visma Dueton palvelussa ja tähän tehdään luottotappiokirjaus. Lähteekö tästä viestiä Duetolle?
V: Järjestelmästä ei lähde tässä tapauksessa automaattisesti viestiä Duetolle.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback