Luottotappiokirjaukset myyntilaskuille voi tehdä myyntilaskuluettelosta. Rajaamalla halutut laskut näytettäviksi, voidaan tulosjoukkoa pienentää ja valita näytettävästä joukosta ne laskut jotka halutaan kirjata luottotappioksi. Luottotappioille on määritelty oma oletustili johon kirjaukset tehdään. Tätä tiliä pääsee tarvittaessa muokkaamaan Kirjanpidon perustiedoista, oletustilien hallintasivulta.

Luottotappion kirjaus

Testiyrityksen esimerkissä on myyntilaskuluettelon haussa rajattu perinnässä olevat laskut joiden eräpäivä on välillä 1.1.-31.1.2015.

Painamalla vihreän toimintopainikkeen "Käsittele valitut sähköisesti" pikkunuolesta saadaan esiin lisävalinnat, josta voidaan valita "Kirjaa valitut luottotappioksi".

Avautuvassa ikkunassa kerrotaan laskujen määrä ja summa sekä tili jolle luottotappiokirjaukset tehdään. Oletuksena kirjaus tehdään kuluvalle päivälle, mutta päivämäärää voi halutessaan muuttaa. Painamalla "Kirjaa luottotappiot", kaikki valitut laskut kirjataan luottotappioiksi, niiden tila muuttuu luottotappioksi ja tosite kirjataan kirjanpitoon.

Lopuksi vielä näytetään muokatut laskut joiden tila on muutettu luottotappioksi. Tässä näkymässä näkyy laskun alkuperäinen tosite. Luottotappiotositteen pääsee näkemään porautumalla laskulle ja laskun suorituksista tositteelle.

Luottotappiokirjauksen näkyminen laskulla:

Tosite joka luottotappiokirjauksesta on muodostettu:

Luottotappio on myös mahdollista kirjata laskulle lisäämällä suoritus, jonka käsittelytavaksi asetetaan luottotappio.

K: Osaako järjestelmä käsitellä ALV:n kirjaamisen?

V: Kyllä, järjestelmä kirjaa myös ALV:n pois velkatililtä. Mikäli laskulla on laskurivejä joilla on eri ALV-%, niin nämä kirjataan tositteelle rivisummien suhteessa. Luottotappion alv-kirjaus noudattaa alkuperäistä laskua ja sen tositetta. 

 

K: Mitä jos luottotappioksi kirjatulle laskulle tuleekin suoritus

V: Tässä on esimerkkinä kaksi mahdollista tapaa, miten toimia. Mikäli luottotappio on kirjattuna avoimella kaudella, niin poistetaan luottotappio suoritus ja mitätöidään luottotappiosta muodostunut tosite.

Toinen esimerkki tapa tehdä asia on kirjata laskulle suoritus oikealle päivälle, käsittelytapana normaali. Tämä tekee laskulle ns. tuplasuorituksen. Sitten tehdään vielä toinen suoritus negatiivisena samalla päivälle. Tämä muuttaa laskun avoimen summan nollaksi. Sitten tämän negatiivisen suorituksen tosite pitää ottaa muokkaukseen ja siitä muodostetaan peilikuva alkuperäisestä luottotappio tositteesta.  Eli tämä nollaa sitten kirjanpidossa alkuperäisen luottotappio tositteen.

K: Jos lasku on Visma Dueton palvelussa ja tähän tehdään luottotappiokirjaus. Lähteekö tästä viestiä Duetolle?

V: Järjestelmästä ei lähde tässä tapauksessa automaattisesti viestiä Duetolle.

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.