Ostot>Avoimet ostolaskut

Näkymään pääsee, jos omaa minimissään lukuoikeudet ostoreskontran perustoimintoihin ja näkymiin ja luetteloihin. Näillä ei kuitenkaan voi tehdä mitään muutosta. Muutosten teko vaatii muokkausoikeudet näihin kahteen kohtaan toimintokohtaisissa oikeuksissa. 


Ostoreskontran yläreunassa näkyy kooste erääntyneistä laskuista. Alueen saa laajennettua sitä (sinistä aluetta) klikkaamalla. Näkymä esittää kuukauden ajan menneisyyteen erääntyneet laskut (1), seuraavan kuukauden sisällä erääntyvät laskut (2) ja erikseen kassa-alennuksen piirissä olevat kuukauden sisällä erääntyvät laskut (3).

Listausnäkymä voidaan päivittää hakuehtojen mukaisesti.

Näytä sarakkeet -painikkeella valitaan näkymään mukaan halutut sarakevalinnat. Näkymää voidaan rajata vielä erikseen käyttäjän omilla valinnoilla. Kun valinnat on saatu halutun laisiksi, täytyy ne vielä päivittää näkymän Päivitä valinnat -painikkeella. Muutos jää talteen kyseisen käyttäjän kohdalle kyseiseen yritykseen. Jos omaat oikeudet moneen yritykseen, voi avoimet ostolaskut näkymää muokata mieleisekseen yrityskohtaisesti. 


Ostolaskut on listattu hakuehtojen perusteella näkymän keskelle ostolaskujen tilan mukaan: Uusi lasku, Asiatarkastuksessa, Hyväksynnässä, Hyväksytty. Kun ostolasku on maksettu ja sille on lisätty suoritus joko manuaalisesti tai automaattisesti tiliotteelta, katoaa se avointen ostolaskujen näkymästä ja on haettavissa Ostolaskuluettelosta. Jos maksu jää jostain syystä virheeseen, niin tämä näytetään tässä näkymässä. Virhe kuvakkeesta painamalla näkee syyn virheelle. Esimerkiksi Virhe maksatuksessa: Maksatus hylkäytyi, ole hyvä ja laita lasku uudelleen maksatukseen. Tarvittaessa tarkista pankistasi hylkäytymisen syy. (NARR :: Agreement missing .) Tarkoittaa, ettei yrityksessä ole voimassaolevaa maksuliikennesopimusta.

Jos lasku on nollasummainen, tämä katoaa näkymästä kirjaamalla laskulle nollasummaisen maksun.

Jos jollain laskulla on jotain huomautettavaa, niin tämä näkyy näkymässä.

Jos laskua on käsitelty ostolaskuautomaation avulla, tämä näytetään näkymässä.

Lisäksi näytä vain- kohdasta voidaan rajata hakua. Ulkomaan laskujen kohdalla maa haetaan toimittajan pankkitilin perusteella, eli jos ulkomaisella toimittajalla on suomalainen pankkitili tiedoissa, katsotaan kyseinen laskuksi kotimaan laskuksi. 

 

Rajaa hakusanalla: 

Tämä hakee tiedot seuraavista kentistä:

- Laskun numero

- Laskun lisätietokenttä

- Toimittaja

- Viitenumero

- Laskun viestikenttä

- Laskun päivä

- Kirjauspäivä

- Eräpäivä

- Alennuksen eräpäivä

- Alkuperäinen asiatarkastaja

- Laskun asiatarkastaja

- Laskun hyväksyjä

- Tositenumero

- Kaikki kierrossa olevat käyttäjät

- Laskun loppusumma


Laskun tila sarake: Tämä näkyy, jos käyttäjällä on jokin seuraavista:

Kirjanpitäjä -rooli

hyväksyjä -rooli

Laskun maksaja -rooli.


Laskuja voidaan lisäksi rajata halutulla päiväyksellä, ja laskunäkymää voidaan ryhmitellä eri tilojen perusteella. Päivitä valinnat tallentaa nämä muutokset. Listauksen voi myös tallentaa Exceliin.


Jos samalla tilikaudella on kaksi saman toimittajan laskua samalla laskunumerolla, tulee asiasta ilmoitus laskulle "Ostoreskontrassa on jo toinen lasku samalta toimittajalta, jossa on sama numero". Laskun ja tilikauden vertailuun käytetään laskun kirjauspäivää, mikäli se on määritelty. Muutoin käytetään laskupäivää.

Ostotilauskohdistukset

Mikäli yrityksessä on käytössä ostotilaus -osio, saadaan avoimet ostolaskut näkymään, onko ostotilaus ja ostolasku kohdistettu keskenään. Tämä valinta löytyy näytä sarakkeet -painikkeen alta. 

Kohdistuksen rivikohtainen tilanne: Kuinka monta ostolaskun riveistä on kohdistettu ostotilausriviin.

Kohdistuksen arvon tilanne: Laskuun kohdistettujen ostotilausrivien veroton arvo koko laskun verottomasta arvosta.

Vastaanoton rivikohtainen tilanne: Kuinka moni ostolaskulle kohdistetuista ostotilausriveistä on vastaanotettu.

Vastaanoton arvon tilanne: Vastaanotettujen ostotilausrivien arvo prosentteina kaikista laskuun kohdistetuista ostotilausriveistä.

Laskujen massakäsittely

Ostolaskuja voidaan valita Avoimet ostolaskut -näkymästä useamman kerralla ja ottaa nämä käsittelyyn, jonne pääsee, kun klikkaa näkymän alareunaan aktivoituvasta Käsittele x laskua -painikkeesta. Näkymä avaa laskut, josta riippuen laskun tilasta ja käyttäjän oikeuksista, voidaan laskut asiatarkistaa, hyväksyä, tiliöidä tai maksaa lasku kerrallaan ja siirtyä seuraavaan valittuun laskuun oikean yläkulman nuoli -painikkeesta.

Maksaminen tapahtuu vie maksuun -painikkeen kautta. Vie uudelleen maksuun -napista voidaan esim. maksaa uudestaan alun perin virheeseen jäänyt lasku, mikäli virheen syy on selvitetty ja korjattu ja virheellinen maksu poistettu. 

Siirrä Severaan -painikkeesta, voidaan siirtää Netvisoriin saapuneiden ostolaskujen kulu- tai jälleenlaskutustiedot kätevästi Visma Severaan töille. Tästä löytyy oma ohjesivu

Jälleenlaskutuksella voi ostolaskusta muodostaa myyntilaskun. Tästä löytyy oma ohjesivu.

Laskujen asiatarkastus / hyväksyntä massana

Käsittele x laskua -painikkeen vierestä avautuvasta valikosta (nuoli ylös) voidaan myös massana asiatarkastaa ja hyväksyä valitut ostolaskut. Valikossa tulee näkyviin valitut laskut ja niiden lukumäärä, jotka voidaan kerralla asiatarkastaa tai hyväksyä. 


Henkilö tulee näkyviin asiatarkastajaksi tai hyväksyjäksi, mikäli lasku ei ole lukitulla kaudella (Ei saa olla ALV -lukitusta, ostoreskontran lukitusta tai tilikausi ei saa olla päätetty). Henkilön pitää olla mukana laskun kierrossa tai jos ostolaskulle ei ole valittu kiertoa, niin henkilöllä pitää olla oikeus asiatarkastaa / hyväksyä kyseiset laskut. Hyväksyntä onnistuu massana myös alv lukitun kauden laskuille, jos laskuilla on tosite jo olemassa. 


HUOM! Tiliöinti ei ole mahdollista massana, vaan tiliöinti pitää tehdä lasku kerrallaan. Ostolaskujen asiatarkastus  / hyväksyntä massana ei tee tiliöintiä ja laskuille tositetta, vaikka käyttäjällä olisi tiliöintioikeudet.

Automaatiosääntöjen suorittaminen laskuille

Mikäli yrityksellä on käytössään Ostolaskujen automaattinen käsittely, niin automaattikäsittelyt voi ajaa myös itse valitsemilleen laskuille suoraan Avoimet ostolaskut -näkymässä.

Ostot - Ostolaskut - Automaattinen käsittely

Kun automaatio on käytössä, niin Avoimet ostolaskut -näkymän alaosaan tulee näkyviin Suorita automaatiosäännöt laskuille -nappi. Mikäli automaatio ei ole käytössä, niin tätä toimintoa ei näytetä.

Voit valita esim. kaikki uudet laskut (katso kuva yllä, kohta 1) ja sitten suorittaa näille automaatiosäännöt (2).

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.