Taloushallinto > Kirjanpito > Kirjanpidon täsmäytys

Näkymällä verrataan keskenään Netvisorin reskontria sekä kirjanpitoa mahdollisten täsmäytyserojen osalta. Näkymässä voi seurata halutulla ajanjaksolla, mikäli myynti- ja ostoreskontran sekä kirjanpidon saldojen välillä on erotusta. Pankkitilien täsmäytystä suositellaan seurattavan suoraan tiliotenäkymässä (Taloushallinto - Tiliotteet.)

Netvisorin täsmäytysnäkymää on uudistettu ja tämä on asiakkaidemme käytettävissä valitessa sivun vasemmasta yläkulmasta "Siirry uuteen täsmäytysnäkymään" linkistä. Olemme parantaneet näkymän suorituskykyä ja ulkoasua sekä nopeuttaneet sivun toimintaa. Poikkeavat tositteet ja suoritukset on siirretty oman painikkeen alle ja ovat nyt selkeämmin tarkasteltavissa. Painikkeen kuvake kertoo onko poikkeamia vai ei. Erotus on korostettu huomiomerkillä. Kirjanpidon tilitapahtumia pääsee tarkastelemaan suoraan summasta porautumalla. Parannettuun Täsmäytysnäkymään pääsee siirtymään vanhan täsmäytysnäkymän etusivun linkistä.

Yksityiskohtaiset ohjeet täsmäyttämiseen ja erojen etsimiseen löydät täältä: Täsmäyttäminen

Ensimmäisenä täsmäytysnäkymään siirryttäessä valitaan miltä ajanjaksolta saldoja halutaan tarkastella. Oletuksena järjestelmä tarjoaa vaihtoehdoksi kuluvaa kuukautta, mutta tarkastelujaksoa voidaan muuttaa.

Voit valita ajanjaksoksi myös lyhyemmän aikavälin. Jos kuukaudessa on täsmäytyseroja, niin silloin kannattaa hakea päivä kerrallaan miltä päivältä tai päiviltä eroa syntyy. Tämä helpottaa erojen löytämistä huomattavasti. Tällöin aloitus- ja lopetuspäiväksi laitetaan sama päivämäärä, jolloin haetaan ainoastaan sen päivän täsmäytyseroja.

Täsmäytysnäkymässä kuukauden osalta kiinnitetään huomiota aina kuukaudessa tapahtuvaan muutokseen. Täsmäytysnäkymä näyttää vain yhden myyntisaamis- ja yhden ostovelkatilin. Tili nousee täsmäytysnäkymään sen perusteella, mikä tili on valittu kirjanpidon asetuksissa oletustiliksi. Mikäli käytät muita kuin järjestelmän oletustilejä (Myyntisaamiset ja Ostovelat), niin huomioi, että Täsmäytysnäkymä käyttää vain oletustilejä eli esim. konsernivelat ja -saamiset täytyy seurata manuaalisesti.

Täsmäytyerojen etsiminen ja korjaaminen

1.  Siirrytään täsmäytysnäkymään seuraavaa polkua pitkin: Taloushallinto > Kirjanpito > Kirjanpidon täsmätys

2.  Syötetään täsmäytysnäkymän hakukenttään ajanjakso, jolta halutaan seurata täsmäytystä. Mikäli täsmäytyseroa on syntynyt, etsitään ensin vanhin kuukausi, jolloin erotusta on, sillä nämä täsmäytyserot kumuloituvat myöhemmille kausille. Kuukauden täsmäytysero näkyy täsmäytysnäkymän Muutos-sarakkeessa Erotus-rivillä.

3.  Kun ensimmäinen erottava kuukausi on löytynyt, voidaan täsmäytysnäkymän hakusivulla rajata kuukauden näkymä päiväkohtaiseksi. Esimerkiksi mikäli vanhin erottava kuukausi on kesäkuu, haetaan täsmäytysnäkymä päiväkohtaiseksi 1.6.-1.6. Tämän jälkeen täsmäytysnäkymän yläreunaan ilmestyy painikkeet << edellinen päivä sekä seuraava päivä >>, joista voidaan siirtyä päiväkohtaisesti etsimään ensimmäisen erottavan päivämäärän. Päiväkohtainen täsmäytysero näkyy ko. päivän sarakkeessa Erotus-rivillä.


4.  Täsmäytysnäkymä voi antaa vihjeitä mahdollisista erotuksen aiheuttajista. Tämän lisäksi voidaan porautua sinisistä linkeistä suoraan kirjanpidon tilikohtaisiin kirjauksiin valitulla tarkastelujaksolla tai esimerkiksi reskontran laskuraportille. 

5.  Täsmäytyserot on suositeltavaa korjata kyseiselle kaudelle ja tapahtumille, jotka aiheuttavat erotusta. Mikäli korjattava tapahtuma kuuluu päättyneelle tilikaudelle tai ALV-lukitulle kaudelle, tulee näiden olla avoinna ennen korjausta.


Vinkkejä täsmäytysnäkymän käyttöön

Tarkemmat ohjeet täsmäyttämiseen ja erojen etsimiseen löydät täältä: Täsmäyttäminen

  • Hyvityslaskun kohdistaminen aiheuttaa ns. vääriä osumia, mitkä eivät oikeasti ole ongemia. Näitä ei valitettavasti voida poissulkea listauksista, koska vertailu- ja tarkastuslogiikka on tehty tietyllä tavalla. Järjestelmä siis taustalla tekee perustarkastuksia päivämääriin ja summiin, eikä voi erottaa hyvityksiä ja muita poikkeustilanteita





Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.