Ostoreskontraan voidaan luoda manuaalisesti ostolaskun hyvityslasku, kun laskun summaksi syötetään negatiivinen arvo.

Lasku voidaan kohdistaa toiseen laskuun, mikäli toimittaja ja valuutta on sama. Hyvityslaskun tulee olla vähintään asiatarkastettu. Laskulla ei myöskään saa olla käytetty maksunvahvistuksia.

Kohdistuksen voi tehdä ostolaskuluettelosta hakemalla halutun laskun. Hyvityslaskun osalta "Maksut"-sarakkeessa rivin lopussa on linkki "Kohdista hyvitys". Sarakkeen saa näkyville vasemman reunan "Näytä sarakkeet" -valikosta ja tämän jälkeen painamalla "Päivitä valinnat". Toinen vaihtoehto päästä tekemää kohdistusta on mennä kohdistusnäkymään negatiivisesta avoinna kentän summasta hyvityslasku riviltä. 

Järjestelmä ehdottaa listauksessa mahdolliset ostolaskut, joihin hyvityslasku voidaan kohdistaa. Listaukseen tulee näkyviin laskut alla olevilla ehdoilla

- Toimittaja pitää olla sama

- Valuutta pitää olla sama

- Laskun tila pitää olla asiatarkastettu tai hyväksytty

- Laskun ei saa olla hylätty

- Laskun avoin summa ei saa olla kokonaan maksupalvelussa

Jatkossa hyvityslasku voidaan kohdistaa kerralla useampaan laskuun ja ohjelma laskee myös kohdistettavaa summaa näiden pohjalta. 

Alla olevassa esimerkissä -200 euron hyvityslasku kohdistetaan kahteen laskuun ja nämä tekevät yhteensä 150 €, joten ohjelma laskee että olisi vielä mahdollista kohdistaa 50 € hyvitystä.

Kohdistus tapahtuu kohdista painikkeesta. Tästä avautuu alla oleva näkymä, josta kohdistus varmistetaan ja tässä voi nyt jatkossa myös valita halutun kohdistuspäivän. Oletuksena tarjotaan nykyistä päivämäärää. 

Tämän jälkeen palataan vielä kohdistusnäkymään, jos hyvityslaskua voidaan vielä kohdistaa johonkin uuteen laskuun. Jos koko lasku on kohdistettu, palataan ostolaskuluetteloon.

Ostolaskuluettelossa hyvityslaskun tila näkyy kohdistettuna ja laskulle, johon kohdistus tehtiin, ilmestyy kohdistuslaskun suuruinen maksusuoritus. Sekä alkuperäinen lasku, että hyvityslasku tulee olla hyväksyttynä, jotta ne kuittaantuvat pois näkyvistä avoimista ostolaskuista.

Jos hyvityslasku on maksettu rahapalautuksena, hyvityslaskulle kirjataan negatiivinen maksu sille päivälle ja pankkitilille, missä tämä palautus on näkyvillä. Tosite kannattaa linkittää kyseiselle tiliotteelle.

Mikäli hyvityslasku on suurempi kuin veloituslasku, kuittaantuu veloituslasku maksetuksi ja hyvityslasku jää avoimeksi jäljelle jääneen summan osalta. Hyvityslaskun kohdistusta voi jatkaa aina siihen saakka, kunnes se on kokonaan käytetty.

Kohdistuksen purku

Mikäli jostain syystä hyvityslaskun kohdistus meni väärin, voidaan kohdistus vielä purkaa. Tämä onnistuu siirtymällä Ostot > Maksut > Maksulistaus. Avautuvaan näkymään syötetään haluttu toimittaja ja pidetään valinta näytä kaikki maksut. Säädetään aikajakso sopivaksi, jotta lasku löytyy.

Avautuvasta näkymästä etsitään oikeat laskut. Laskuilta tulee löytyä positiivinen ja negatiivinen summarivi. Hyvityslaskujen osalta ei näytetä tässä kohtaa tositetta, vaikka laskut sisältäisivät tositteen. Tosite näkyy mm. manuaalisilla ja automaattisesti kuittaantuneilla maksuilla. 


Kumpikin rivi voidaan purkaa rivin perästä ns. kolmen pisteen painikkeesta. Maksun poistaminen vaatii KP-roolin. Jatkossa ei enää tarvitse poistaa erikseen positiivista ja negatiivistä riviä, vaan poistamalla kohdistuksen häviää samalla kumpikin rivi. 

Tämän jälkeen hyvityslasku näkyy jälleen kohdistamaton -tilassa ja se voidaan kohdistaa tarvittaessa uudelleen.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.