SISÄLTÖ

Ylisuoritustyökalu

Työkalun päätarkoitus on helpottaa käyttäjän manuaalista työtä niissä tapauksissa kun heidän asiakkaansa ovat maksaneet laskun tuplasti tai esimerkiksi pilkkuvirheen myötä maksaneet laskulla liikaa. Työkalu helpottaa tällaisten laskujen löytämistä laskuluettelosta, ennalta määritellyn logiikan perusteella.

Listaus tuo näkyville sellaiset laskut, joiden avoin summa on negatiivinen ja laskua on maksettu enemmän mitä on laskun summa. Mikäli suorituksen käsittely vaiheessa on käytetty maksutapaa ylisuoritus, jolloin ylisuoritus on kirjautunut selvittelytilille eivät nämä laskut tule näkyviin tässä ylisuorituslistassa.

Valikosta Taloushallinto > Asetukset > Kirjanpidon asetukset > "Oletustiliöinneissä käytettävät tilit", pitää olla etukäteen määriteltynä tili jota ylisuoritusten kohdistamisessa käytetään. Mikäli kohdistaminen kuittaa koko avoinna olevan laskun summan, niin kohdistettavan laskun status muuttuu maksetuksi. Lasku kuitenkin lähetetään asiakkaalle nolla-summaisena, mikäli se oli kohdistushetkellä tilassa "Lähettämätön".

Työkalu löytyy seuraavasti: Myynti > Laskutus > Ylisuoritukset.

Työkalu listaa käyttäjälle avautuvaan näkymään kaikki laskut joihin on kohdistunut liian suuri suoritus. Liikaa maksetun laskun tunnistaa "Avoin"-sarakkeessa olevasta miinusmerkkisestä luvusta.

Suorituksia pääsee kohdistamaan kun valitsee halutut laskut listalta ja valitaan tapa jolla laskut halutaan kohdistaa. Laskut voidaan kohdistaa joko yksitellen manuaalisesti käyttäjän toimesta tai automaattisesti järjestelmän toimesta.

Manuaalinen kohdistus

Valitsemalla "Kohdista valitut ylisuoritukset" avautuu näkymä, jossa kaikki valitut ylisuoritukset ovat mukana ja ne voidaan käsitellä laskukohtaisesti. Käyttäjä voi tässä määritellä mihin avoimeen laskuun ylisuoritus halutaan kohdistaa. Järjestelmä ehdottaa automaattisesti vanhinta laskua tai vanhimpia, jos ylisuoritus ei kuittaannu yhteen laskuun kohdistamalla. Mikäli käyttäjä haluaa kohdistaa suorituksen johonkin muuhun laskuun niin se on mahdollista muuttaa.

Kun käyttäjä on mielestään valmis, riittää että hän painaa sivun alalaidassa olevaa painiketta "Kohdista ja muodosta tiliöinnit" joka muodostaa automaattisesti tarvittavat tositteet sekä kohdistuksesta syntyvät rivit molemmille laskuille.

Laskun suoritukset ja käsitellyt suoritukset -välilehdeltä pääsee näkemään kohdistuksen tiedot.

Automaattinen kohdistus

Valitsemalla "Kohdista valitut ylisuoritukset automaattisesti", järjestelmä tekee ylisuoritusten kohdistukset vanhimmalle avoimelle laskulle ja luo tarvittavat tositteet sekä merkinnät laskuille. Tällöin käyttäjälle ei siis jää mahdollisuutta vaikuttaa siihen mihin laskuun suoritus kohdistetaan. Suurisssa laskumassoissa tämä toiminnallisuus nopeuttaa käyttäjän työtä huomattavasti.

Huomioitavaa

- Kohdistus asiakkaan avoinna olevaan, lähetettyyn laskuun voidaan tehdä missä vaiheessa tahansa.
- Kohdistus asiakkaan tulevalle laskulle voidaan tehdä siinä vaiheessa kun lasku on muodostettu, mutta ei lähetetty.

- Kohdistusta ei voida tehdä laskuun, joka on siirretty Dueton perintäpalveluun.

Ylisuorituksen manuaalinen korjaus ja poisto

Suorituksen korjaaminen ja poisto

Avaa lasku painamalla laskun numeroa. Kohdasta "Maksusuoritukset" valitaan linkki "Suoritukset (x)"Paina kohdasta "Viitenumero"

Paina maksajan nimeä


Jos suoritus tarvitsee poistaa, painetaan "Poista" -painikkeesta.  Suoritukseen liittyvä tosite mitätöidään mikäli tositteelle ei ole kirjattu muita suorituksia.


Jos suorituksen summaa on tarkoitus muokata, muutetaan haluttu summa "Summa"-kohtaan ja valitaan "Tallenna ja siirry tositteelle". Korjataan myös tositteen summa vastaamaan suorituksen summaa, tämä onnistuu Tositekohtaiset toiminnot > Avaa muokkaustilaan > Tallenna muutokset
Lasku suoritettu kahdesti, rahat palautetaan asiakkaalle

Tässä esimerkkitapauksessa asiakas on maksanut laskun kahdesti ja liikaa maksettu osuus palautetaan asiakkaalle. Asiakkaan rahat palautetaan esimerkiksi maksamalla ne Netvisorista tilisiirtona, tai vaihtoehtoisesti verkkopankista.

Kun maksu näkyy tiliotteella, otetaan asiakkaan ylisuoritettu lasku käsittelyyn.

Laskuluettelossa laskulla näkyy avoinna miinusmerkkinen summa ja laskun tila on "Maksettu". Vaihda laskun tila laskuriviltä sivun oikeasta laidasta nuolinäppäimestä ja valitse tilaksi "Avoin". Laskun tila on "Avoin" ja laskulle on mahdollista kirjata suoritus.

Hae lasku Myyntilaskuluettelosta ja valitse rivin lopussa olevasta sinisestä valikosta "Uusi suoritus".

Valitse se pankkitili, jolta asiakkaan rahat on palautettu. Aseta maksupäiväksi se päivä, jona rahan palautus näkyy tiliotteella. Summa on tässä tapauksessa negatiivinen, koska kyseessä on suorituksen palautus. Paina lopuksi "Tallenna". Laskulla on nyt näkyvissä molemmat sisään tulleet suoritukset ja asiakkaalle palautettu summa. Laita muistiin palautukseen liittyvän suorituksen tositenumero.

Siirry tämän jälkeen tiliotteelle, avaa se muokattavaksi ja etsi kyseisen palautuksen tapahtumarivi. Paina sen oikeasta reunasta "Muu tapahtuma" ja valitse sieltä tositteen linkittämisen toiminto. Etsi kyseinen tosite ja linkitä se tiliotteelle.

 

 

 

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.