Ulosmittauksen asettaminen palkansaajalle
Ulosmittaus-tilityspisteen luominen
Ulosmittauksen palkkalaji
Ulosotto palkkalaskelmalla (esimerkki)
Ulosoton raportointi
Ulosoton maksatus
Käyttöoikeudet

Ulosmittaus toimitetaan palkan maksajalle toimitetun maksukiellon perusteella. Ulosmitattavaa tuloa ovat palkan lisäksi myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot. Ulosmittauksen määrä lasketaan nettotuloista. Toimeentuloa varten palkansaajalle jätetään aina suojaosuus, jonka suuruus vahvistetaan vuosittain ja sen määrään vaikuttaa myös palkansaajan elatuksen varassa olevien henkilöiden määrä. Lisää tietoa ulosmittauksen toimittamisesta ja esimerkkejä sen laskemisesta löydät Oikeus.fi-sivustolta.

Ulosmittauksen laskennan voi tarkistaa maksukieltolaskurilla.

Ohjelma laskee suojaosuuden suuruuden aina palkkajakson pituuden mukaan kertomalla päiväkohtaisen suojaosuuden palkkajakson päivien lukumäärällä.

Lue tarvittaessa erillinen ohjeistus Ulosmittauksen enimmäismäärän asettamiselle sekä Ulosmittauksen kiinteän summan määrittämiselle

Ulosmittauksen asettaminen palkansaajalle
Palkansaajan perustiedoissa määritellään pidätetäänkö palkansaajalta ulosmittausta. Suojaosuuden laskentaa varten merkitään myös elatuksen varassa olevien henkilöiden lukumäärä. Ohjelma laskee suojaosuuden määrän automaattisesti kullekin vuodelle vahvistetun päiväarvon ja elatuksen varassa olevien henkilöiden määrän perusteella. Käyttäjän ei tarvitse muistaa huolehtia suojaosuuden päivittämisestä kalenterivuoden vaihtuessa.

Saat lisättyä ulosmittauksen laskennan palkansaajalle näin:

1. Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus
  2. Klikkaa palkansaajan nimeä
  3. Täppää "Palkanlaskennan tiedot" -osiosta "Ulosotto"-valintaruutu
  4. Valinnan jälkeen avautuu "Ulosotossa elatuksen varassa olevat henkilöt" -kenttä
  5. Tallenna muutokset

Ulosmittaus-tilityspisteen luominen
Jokaiselle palkansaajalle tulee olla oma "Ulosmittaus" -tilityspisteensä ulosmittauksen tilittämiseksi ulosottoviranomaiselle. Pääset "Hallitse tilityspisteitä" -näkymään polkua Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Tilitykset > Hallitse tilityspisteitä. Uuden tilityspisteen pääset luomaan "Uusi tilityspiste" -linkistä.
  • Tyyppi: Ulosotto
  • Nimi: Voit nimetä tilityspisteen halutusti. Tilityspisteen nimi näkyy Netvisorin tiliotteella.
  • Laskenta: Ulosotto peritään palkansaajalta ja tilitetään eteenpäin ulosottoviranomaiselle, jolloin tähän valitaan palkkalaji, jolla vähennys palkkalaskelmalla tehdään
  • Oletusjakso: Tilitykset tehdään kuukausittain
  • Maksetaanko tilitys: Mikäli tilityspisteeltä halutaan muodostaa tilisiirtoja "Tilitykset" -sivulle, valitaan "Maksetaan"-ruutu.
  • Pankkitilinumero: Maksukiellossa ilmoitettu tilinumero IBAN-muodossa
  • Viitenumero: Maksukiellossa ilmoitettu viitenumero

Liitetään tilityspisteelle palkansaaja, jolta ulosmittaus pidätetään:

1. "Tilityspisteeseen liitetyt palkansaajat" > "Liitä palkansaaja tilityspisteeseen"
  2. Valitse palkansaaja > "Tallenna"

Ulosmittauksen palkkalaji

Netvisorin valmiissa palkkamalleissa on "Ulosmittaus"-palkkalaji, jonka "Lähde" on "Ulosotto". Tämä sisältää kaikki ulosmittauksen määrän laskentaan tarvittavat ohjaukset. Palkkamallilla on oletuskaavana Nettopalkan ja erilaisten luontoisetujen yhteismäärä, joiden summasta ulosmittaus lasketaan.

Ulosotto palkkalaskelmalla (esimerkki)

Esimerkissä palkansaajalla on yksi elatuksen varassa oleva henkilö. Palkkajakso on 1.10.2019-31.10.2019.

Velallisen suojaosuus on 22,41 euroa päivässä, jota korotetaan 8,04 eurolla elätettävän henkilön vuoksi. Suojaosuus päivää kohti on siis 30,45 euroa. Ohjelma laskee suojaosuuden määrän aina 30 päivältä, mikäli palkkajakson pituus on kuukausi. Tällöin suojaosuudeksi muodostuu 943,95 euroa. Sellaisten palkkajaksojen osalta, jotka eivät ole täyttä kalenterikuukautta, käytetään suojaosuuden laskennassa palkkajakson todellisia päiviä.

Nettopalkan määrä laskelmalla on 1485,70 euroa, johon lisätään luontoisetujen määrä 20,00 euroa, jolloin ulosmitattavan tulon määrä on yhteensä 1505,70 euroa.

Ulosmitattavan tulon määrä ylittää suojaosuuden, mutta on enintään kaksi kertaa suojaosuuden verran. Tällöin ulosmitataan suojaosuuden ylittävästä palkasta kaksi kolmasosaa eli 394,80 euroa.

Ulosoton raportointi

Ulosotto raportoidaan "Tilitykset" -näkymässä. Pääset näkymään polkua Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Tilitykset. Saat uuden tilityksen muodostettua kun klikkaat "Ulosotto" -tilityspisteen kohdalta "Uusi tilitys"-linkkiä.

Valitse kohtiin "Tilityksen aloitus" ja "Tilityksen lopetus" haluttu ajanjakso. Ulosottotilitys voidaan muodostaa samalta aikajaksolta vain kerran. Siksi "Tilityksen aloitus" ja "Tilityksen lopetus" tulee valita sen mukaan kuinka monta palkanmaksupäivää kuukaudessa on.

• Jos palkanmaksupäiviä on kuuukaudessa vain yksi, voit raportoida koko kuukauden kerralla:
  • Jos kuukaudessa on useampi palkanmaksupäivä, täppää "Hae tilitys päivämäärävälillä", jotta voit rajata haun päättymään viimeisimpään palkanmaksupäivään:
  • Kuukauden seuraava tilitys otetaan edellisen tilityksen päättymisestä seuraavaan palkanmaksupäivään:

Kun haluttu ajanjakso on valittu, klikkaa "Hae tilitysrivit palkanlaskennasta"-painiketta, jotta saat tiedot näkyviin raportille. Tarkasta tietojen oikeellisuus ja "Tallenna tilitys".

Tallentamisen jälkeen siirryt takaisin "Tilitykset" -näkymään.

"Tilitykset" -näkymästä voit avata raportin klikkaamalla "Raportoimaton"-linkkiä. Avautuvalla raportilla näet sekä "Yrityksen tiedot" että "Tilityksen tiedot". Sarakeotsikkoa klikkaamalla pystyt järjestämään tiedot nousevasti tai laskevasti. Esimerkiksi "Työntekijä" -otsikkoa klikkaamalla saat palkansaajat aakkosjärjestykseen. Kohdasta "Valitse kentät" voit valita, mitä tietoja haluat raportille näkyviin.

Raportin pystyy tulostamaan ylärivin "Tulostin" -kuvakkeesta (katso kuva alla, kohta 1). Valitse haluamasi muoto ja tulostusasetukset ja paina "Muodosta raportti" -painiketta.

Ulosoton maksaminen

"Tilitykset" -näkymästä voit muodostaa tilisiirron klikkaamalla "Maksa"-linkkiä. Ohjelma pyytää vahvistuksen tilityksen siirtämiselle maksatusnäkymään, kuittaa se painamalla "OK". Tilityksen tilaksi päivittyy "Maksatuksessa".

Tilisiirto odottaa pankkiin lähettämistä "Maksatusnäkymässä". Pääset näkymään näin: Palkat > Palkanlaskenta > Maksa palkkoja.

1. Valitse aineisto täppäämällä valintaruutu rivin edestä (katso kuva alla, kohta 1)
  2. Tarkasta eräpäivän oikeellisuus (2)
  3. Valitse pankkitili, jolta haluat maksun suorittaa (3)
  4. "Jatka vahvistusnäkymään" (4)
  5. Tarkasta tiedot ja "Lähetä maksuun" (5)
  6. Saat onnistuneesta lähetyksestä ilmoituksen

Käyttöoikeudet

"Tilitykset" -näkymään pääseminen ei vaadi mitään käyttöoikeusroolia. Näkymään vaaditaan ainoastaan palkanlaskennan "Toimintokohtaisista oikeuksista" luku- tai muokkausoikeuden kohtaan Palkanlaskenta > Vakuutukset ja tilitykset.

Tilityksen maksaminen edellyttää palkanlaskennan "Toimintokohtaisista oikeuksista" muokkausoikeuden kohtaan Palkanlaskenta > Maksatus. Sekä lisäksi "Myynti- ja ostoreskontrien oikeuksista" käyttöoikeudet Ostoreskontra-osion kohtiin Ostolaskujen maksaja  ja Tilisiirtojen maksaja.