Ulosmittaus toimitetaan palkan maksajalle toimitetun maksukiellon perusteella. Ulosmitattavaa tuloa ovat säännöllisen palkan lisäksi myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot. Ulosmittauksen määrä lasketaan nettotuloista. Toimeentuloa varten palkansaajalle jätetään aina suojaosuus, jonka suuruus vahvistetaan vuosittain ja sen määrään vaikuttaa myös palkansaajan elatuksen varassa olevien henkilöiden määrä. Lisää tietoa ulosmittauksen toimittamisesta ja esimerkkejä sen laskemisesta löydät Oikeus.fi-sivustoltaOhjelma laskee suojaosuuden suuruuden aina palkkajakson pituuden mukaan kertomalla päiväkohtaisen suojaosuuden palkkajakson päivien lukumäärällä.
Ulosmittauksen laskennan voi tarkistaa maksukieltolaskurilla.

Lue tarvittaessa erillinen ohjeistus Ulosmittauksen enimmäismäärän asettamiselle sekä Ulosmittauksen kiinteän summan määrittämiselle

Ulosmittauksen asettaminen palkansaajalle

Palkansaajan perustiedoissa määritellään pidätetäänkö palkansaajalta ulosmittausta. Suojaosuuden laskentaa varten merkitään myös elatuksen varassa olevien henkilöiden lukumäärä. Ohjelma laskee suojaosuuden määrän automaattisesti kullekin vuodelle vahvistetun päiväarvon ja elatuksen varassa olevien henkilöiden määrän perusteella. Käyttäjän ei tarvitse muistaa huolehtia suojaosuuden päivittämisestä kalenterivuoden vaihtuessa.

Saat lisättyä ulosmittauksen laskennan palkansaajalle näin:

1. Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus
  2. Klikkaa palkansaajan nimeä
  3. Klikkaa "Palkanlaskennan tiedot" -osiosta "Ulosotto"-valintaruutu aktiiviseksi.
  4. Valinnan jälkeen avautuu "Ulosotossa elatuksen varassa olevat henkilöt" -kenttä, johon syötetään elatuksen varassa olevien henkilöiden määrä. Tallenna muutokset.

Ulosmittaus-tilityspisteen luominen

Jokaisella palkansaajalla tulee olla oma "Ulosmittaus" -tilityspisteensä ulosmittauksen tilittämiseksi ulosottoviranomaiselle. "Hallitse tilityspisteitä" -näkymälle pääsee polkua Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Tilitykset > Siirry tilityspisteiden asetuksiin. Uusi tilityspiste luodaan "Uusi tilityspiste" -linkistä.
  • Tyyppi: Ulosotto
  • Nimi: Nimeä tilityspiste halutusti. Tilityspisteen nimi näkyy Netvisorin tiliotteella.
  • Laskenta: Ulosotto peritään palkansaajalta ja tilitetään eteenpäin ulosottoviranomaiselle. Valitse palkkalaji, jolla vähennys palkkalaskelmalla tehdään
  • Oletusjakso: Tilitykset tehdään kuukausittain
  • Maksetaanko tilitys: Mikäli tilityspisteeltä halutaan muodostaa tilisiirtoja "Tilitykset" -sivulle, valitaan "Maksetaan"-ruutu.
  • Pankkitilinumero: Maksukiellossa ilmoitettu tilinumero IBAN-muodossa
  • Viitenumero: Maksukiellossa ilmoitettu viitenumero

Liitetään palkansaaja tilityspisteelle, jolta ulosmittaus pidätetään:

1. "Tilityspisteeseen liitetyt palkansaajat" > "Liitä palkansaaja tilityspisteeseen"
  2. Valitse palkansaaja > "Tallenna"

Ulosmittauksen palkkalaji

Netvisorin valmiissa palkkamalleissa on "Ulosmittaus"-palkkalaji, jonka "Lähde" on "Ulosotto". Tämä sisältää kaikki ulosmittauksen määrän laskentaan tarvittavat ohjaukset. Palkkamalleilla on oletuskaavana Nettopalkan ja erilaisten luontoisetujen yhteismäärä, joiden summasta ulosmittaus lasketaan.

Ulosmittaus palkkalaskelmalla (esimerkki)

Esimerkissä palkansaajalla on yksi elatuksen varassa oleva henkilö. Palkkajakso on 1.12.2022-31.12.2022.

Velallisen suojaosuus (vuonna 2022) on 23,20 euroa päivässä, jota korotetaan 8,34 eurolla elätettävän henkilön vuoksi. Suojaosuus päivää kohti on siis 31,54 euroa. Ohjelma laskee suojaosuuden määrän aina 30 päivältä, mikäli palkkajakson pituus on kuukausi. Tällöin suojaosuudeksi muodostuu 946,20 euroa. Sellaisten palkkajaksojen osalta, jotka eivät ole täyttä kalenterikuukautta, käytetään suojaosuuden laskennassa palkkajakson todellisia päiviä.

Nettopalkan määrä laskelmalla on 1734,77 euroa, johon lisätään luontoisetujen määrä 20,00 euroa, jolloin ulosmitattavan tulon määrä on yhteensä 1754,77 euroa.

Ulosmitattavan tulon määrä ylittää suojaosuuden, mutta on enintään kaksi kertaa suojaosuuden verran. Tällöin ulosmitataan suojaosuuden ylittävästä palkasta kaksi kolmasosaa eli 539,05 euroa.

Ulosoton raportointi

Ulosotto raportoidaan "Tilitykset" -näkymässä. Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Tilitykset. Uusi tilitys voidaan muodostaa "Ulosotto" -tilityspisteen kohdalta klikkaamalla "Uusi tilitys"-linkkiä.

"Tilityksen aloitus" ja "Tilityksen lopetus" sarakkeisiin valitaan haluttu ajanjakso. Ulosottotilitys voidaan muodostaa samalta aikajaksolta vain kerran. Siksi "Tilityksen aloitus" ja "Tilityksen lopetus" tulee valita sen mukaan, kuinka monta palkanmaksupäivää kuukaudessa on.

• Jos palkanmaksupäiviä on kuukaudessa vain yksi, tilitys voidaan raportoida koko kuukaudelta kerralla:
  • Jos kuukaudessa on useampi palkanmaksupäivä, klikataan valintaruutu "Hae tilitys päivämäärävälillä" aktiiviseksi, jotta haku voidaan rajata päättymään viimeisimpään palkanmaksupäivään:
  • Kuukauden seuraava tilitys otetaan edellisen tilityksen päättymisestä seuraavaan palkanmaksupäivään:

Kun haluttu ajanjakso on valittu, klikataan "Hae tilitysrivit palkanlaskennasta"-painiketta, jotta tiedot saadaan näkyviin raportille. Tarkista tietojen oikeellisuus ja "Tallenna tilitys".

Tallentamisen jälkeen palataan takaisin "Tilitykset" -näkymään.

"Tilitykset" -näkymältä voidaan avata raportti klikkaamalla "Raportoimaton"-linkkiä. Avautuvalta raportilla nähdään sekä "Yrityksen tiedot" että "Tilityksen tiedot". Sarakeotsikkoa klikkaamalla tiedot voidaan järjestää nousevasti tai laskevasti. Esimerkiksi "Työntekijä" -otsikkoa klikkaamalla palkansaajat saadaan aakkosjärjestykseen.

Kohdasta "Valitse kentät" voidaan valita, mitä tietoja raportille halutaan näkyviin.

Raportti voidaan myös tulostaa ylärivin "Tulostin" -kuvakkeesta (katso kuva alla, kohta 1). Valitse haluttu muoto ja tulostusasetukset ja paina "Muodosta raportti" -painiketta.

Ulosoton maksaminen

"Tilitykset" -näkymästä voidaan muodostaa tilisiirto klikkaamalla "Maksa"-linkkiä. Ohjelma pyytää vahvistuksen tilityksen siirtämiselle maksatusnäkymään, se kuitataan klikkaamalla "OK". Tilityksen tilaksi päivittyy "Maksatuksessa".

Tilisiirto odottaa pankkiin lähettämistä "Maksatusnäkymässä"Palkat > Palkanlaskenta > Maksa palkkoja.

1. Maksuaineisto valitaan aktiiviseksi klikkaamalla valintaruutua tilitysriviltä. (katso kuva alla, kohta 1)
  2. Tarkistetaan eräpäivä (2)
  3. Valitaan pankkitili, jolta maksu halutaan suorittaa (3)
  4. "Jatka vahvistusnäkymään" (4)
  5. Tarkista tiedot ja "Lähetä maksuun" (5)
  6. Onnistuneesta lähetyksestä saadaan ilmoitus.

Käyttöoikeudet

"Tilitykset" -näkymään pääseminen ei vaadi mitään käyttöoikeusroolia. Näkymään vaaditaan ainoastaan palkanlaskennan "Toimintokohtaisista oikeuksista" luku- tai muokkausoikeuden kohtaan Palkanlaskenta > Vakuutukset ja tilitykset.

Tilityksen maksaminen edellyttää palkanlaskennan "Toimintokohtaisista oikeuksista" muokkausoikeuden kohtaan Palkanlaskenta > Maksatus. Sekä lisäksi "Myynti- ja ostoreskontrien oikeuksista" käyttöoikeudet Ostoreskontra-osion kohtiin Ostolaskujen maksaja ja Tilisiirtojen maksaja.