SISÄLTÖ

Yleistä palkkaennakoista

Netvisorin Palkka- ja matkaennakot -osiossa hallinnoidaan ja maksetaan ennakoita. Pääset osioon kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkka- ja matkaennakot. Tässä käyttöohjeessa kerrotaan palkkaennakoista. Mikäli yritys maksaa palkkaennakoita, suositellaan Netvisorissa käytettävän aina palkkaennakoille tarkoitettua toiminnallisuutta, jotta ohjelma toimii halutunlaisesti myös jatkossa. Ei siis ole suositeltavaa, että Palkkaennakko -palkkalajia käytetään suoraan palkanlaskentaprosessissa "lisää uusi palkkalajirivi" -toiminnolla. Tässä käyttöohjeessa käydään läpi ohjelmistotekninen puoli palkkaennakoista, eikä se ota kantaa voimassa oleviin verottajan tai tulorekisterin ohjeistuksiin. Tarkista aina kulloinkin voimassa oleva ohjeistus em. tahoilta. Netvisorin palkkaennakot ovat ohjelmistossa nettona. Palkkaennakon tiliöinti palkanlaskennassa noudattaa Palkkaennakko -palkkalajin asetuksiin annettua tiliöintiasetusta. Tämä löytyy kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit > Palkkaennakko > Kirjanpidon asetukset. Huomioitavaa on, että palkkaennakkoa maksettaessa Palkka- ja matkaennakot -osiossa ei lasketa palkan sivukuluja. 

Palkkaennakko -osio käyttäytyy kahdella eri tavalla riippuen siitä, onko Palkkaennakko -palkkalajille annettu palkkalajin asetuksissa tulolajikohdistusta vai ei. Jos palkkalajille ei ole kohdistettu tulolajia, ei ennakosta muodosteta palkkatietoilmoitusta. Tulolajin asetus löytyy kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit > klikkaa Palkkaennakko -palkkalajista > tulolaji.

Ennakon käsittely kun Palkkaennakko -palkkalajille on annettu tulolaji tulorekisteri-ilmoittamista varten

Kun palkansaajalle halutaan maksaa palkkaennakko, voidaan tämä ennakko lisätä ja maksaa ohjelmassa kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkka- ja matkaennakot. Valitse "lisää uusi palkka- tai matkaennakko". Valitse palkansaaja, ennakon tyyppi, eräpäivä joka voi olla kuluva päivä tai tulevaisuudessa, anna summa ja vapaaehtoinen selite.

Tallennuksen yhteydessä valitaan haluttu toimintatapa maksamiseen ja tulorekisterin palkkatietoilmoittamiseen liittyen. Jos ennakko siirretään maksuun, tulee maksu käydä vielä vahvistamassa kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Maksa palkkoja. Ennakon voi myös tallentaa ja merkitä maksetuksi, jos raha on esimerkiksi jo maksettu palkansaajalle tilisiirtona. Samalla voi valita lähetetäänkö ennakosta muodostuva palkkatietoilmoitus tulorekisteriin, vai jätetäänkö muodostuva ilmoitus lähettämättä. Jos ilmoitus jätetään lähettämättä, jää se Netvisorissa Palkkatietoilmoitukset -näkymälle lähettämätön tilaiseksi. Palkkaennakko -palkkalajin tulolajin tulee olla sama, kuin mistä palkasta myöhemmin varsinaisella palkkalaskelmalla saatu ennakko vähennetään.

Ennakon käsittely kun Palkkaennakko -palkkalajille ei ole annettu tulolajia tulorekisteri-ilmoittamista varten

Kun palkansaajalle halutaan maksaa palkkaennakko, voidaan tämä ennakko lisätä ja maksaa ohjelmassa kohdasta Palkat > Palkanlaskenta > Palkka- ja matkaennakot. Valitse "lisää uusi palkka- tai matkaennakko". Valitse palkansaaja, ennakon tyyppi, eräpäivä joka voi olla kuluva päivä tai tulevaisuudessa, anna summa ja vapaaehtoinen selite. 

Tallennuksen yhteydessä ennakon voi joko siirtää maksuun, jonka jälkeen maksu tulee vielä vahvistaa kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Maksa palkkoja tai ennakon voi tallentaa ja merkitä maksetuksi, jos raha on esimerkiksi jo maksettu palkansaajalle tilisiirtona. Kumpikaan valinta ei muodosta nyt palkkatietoilmoitusta. 

Vähentäminen palkkalaskelmalla

Kun palkansaajalle on lisätty palkkaennakko ja seuraavan kerran hänelle muodostetaan palkkalaskelma, tarjoaa ohjelma vähennettäväksi nettopalkasta annetun ennakon verran. 

Kun palkkalaskelma on muodostettu ja palkkaennakkorivi on siihen noussut, näkyy Palkka- ja matkaennakoiden listausnäkymällä saadun ja vähennetyn palkkaennakon saldot kyseisen palkansaajan kohdalla:

Vähennettävän palkkaennakon määrää palkkalaskelmalla voi myös manuaalisesti muokata. Tällöin jäljelle jää vähentämätön osuus ennakosta, ja ohjelma tarjoaa sitä vähennettäväksi seuraavan palkkalaskelman yhteydessä.

Ennakkosaldojen listausnäkymä

Valikosta Palkat > Palkanlaskenta > Palkka- ja matkaennakot näet palkansaajakohtaisesti saadut ennakot ja vähennetyt ennakot sekä "Palkkaennakkosaldon". Mikäli "Saatua palkkaennakkoa" on enemmän kuin "Vähennettyä palkkaennakkoa" siirtyy "Palkkaennakkosaldo" automaattisesti vähennykseksi seuraavalle muodostettavalle palkkalaskelmalle. Jos taas "Saatua palkkaennakkoa" on vähemmän kuin "Vähennettyä palkkaennakkoa" siirtyy "Palkkaennakkosaldo" automaattisesti lisäykseksi seuraavalle muodostettavalle palkkalaskelmalle.

Palkkaennakkosaldojen korjaaminen

Mikäli palkansaajan palkkalaskelmalle muodostuu ylimääräinen palkkaennakko miinusmerkkisenä ja tämä lisää maksettavaa summaa, on palkansaajalta vähennetty palkkennakkoa enemmän kuin mitä hänelle on maksettu Netvisorista "Palkka- ja matkaennakot" -osion kautta. Useinmiten näin käy silloin, kun Palkkaennakko -palkkalajia on käytetty palkkalaskelmalla suoraan menneisyydessä, eikä ohjelman Palkkaennakko -osiota ole käytetty.

Esimerkki palkkalaskelmariveistä:

Palkkaennakko -500
Maksetaan 500

Tämän saa korjattua lisäämällä palkansaajalle Palkka- ja matkaennakot -osion kautta samansuuruisen ennakon ja merkitsee sen maksetuksi. Tuon jälkeen kun palkkalaskelman poistaa ja muodostaa uudestaan, ei ennakkoa enää tule laskelmalle. Jos henkilön palkkaennakoiden tilanne on nolla, tulisi kohdan Palkat > Palkanlaskenta > Palkka- ja matkaennakot listausnäkymän näyttää kyseisen henkilön kohdalla "palkkaennakkosaldona" nollaa eli saatujen ja vähennettyjen ennakoiden määrä olisi yhtäsuuri.

Mikäli palkansaajan palkkalaskelmalle muodostuu ylimääräinen palkkaennakko plusmerkkisenä, joka vähentää maksettavaa palkkaa, on ohjelmaan lisätty enemmän palkkaennakoita, kuin mitä on niitä on vähennetty. Mikäli ennakkotilanne tulee saada nollattua, tulee ohjelman antaa käsitellä ennakko yhden palkanlaskennan läpi. Jotta laskelmalle nouseva ennakko ei näy palkansaajalle, voi palkkamallin muotoilusta käydä piilottamassa Palkkaennakko -palkkalajin laskelman muodostamisen ja tulostamisen ajaksi. Maksetaan summan voi oikaista palkanlaskentaprosessissa "palkanlaskijan näkymä" -välilehdellä oikeaksi. Jatkossa ennakko ei enää nouse laskelmalle, sillä tällä tavalla ohjelma tulkitsee sen käsitellyksi.

Käyttöoikeudet

  • "Palkka- ja matkaennakot" -näkymä vaatii palkanlaskennan toimintokohtaisissa oikeuksissa muokkausoikeuden kohtaan "Henkilörekisteri" > "Palkansaajien hallinta" 
  • Palkanlaskija -roolilla (P) voi hallinnoida kaikkia palkansaajia
  • Ilman Palkanlaskija -roolia (P) voi ennakoita käsitellä niille palkansaajille, joihin käyttäjällä on yrityshierarkian mukaisesti hyväksymisoikeus
  • Myynti- ja ostoreskontrien oikeuksissa pitää olla oikeus "Ostolaskujen ja palkkojen maksamiseen", jotta ennakon voi siirtää maksuun


Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.