Palkkalaskelman tietoja voidaan joutua jälkikäteen muokkaamaan ja tässä ohjeessa on käyty läpi kolme erilaista palkkalaskelman korjaamisen tilannetta.

1. Virheelliset tai puuttuvat laskentakohteet palkkalaskelmalla

2. Palkansaajalta on peritty liikaa vakuutusmaksuja tai ennakonpidätystä tai osa palkasta puuttuu

3. Palkka on laskettu virheellisesti, palkkalaskelmaa täytyy muokata

Ennen kuin korjataan palkkakauden tietoja, tarkistetaan että palkkajakson tila on "Avoin" (katso kuva alla, kohta 1).

Mikäli jakso on tilassa "Käsitelty", tulee se ensin avata.

1. Valitse käsiteltävä palkkajakso klikkaamalla palkkakauden linkkiä.
  2. Klikkaa "Merkitse palkkajakso avoimeksi" -painiketta näkymän vasemmasta alakulmasta.

Mikäli muodostettu tosite tulisi mitätöidä kirjanpidosta, pääsee tositteen tietoihin porautumaan klikkaamalla palkanlaskentaprosessista "Valmiit palkkalaskelmat" -otsikon alta tositteen linkkiä (katso kuva alla, kohta 1).

Tositteen muokkaus -näkymällä, valitaan oikeasta yläreunasta "Tositekohtaiset toiminnot" > "Mitätöi koko tosite".

Mikäli tositetta ei mitätöidä jää se Taloushallinto-osion puolelle voimaan, koska palkkalaskelmien palauttaminen ei mitätöi tositetta vaan ainoastaan katkaisee linkityksen palkkalaskelmille. Mikäli tositetta ei ole tarpeen mitätöidä, voidaan se jättää voimaan.

1. Virheelliset tai puuttuvat laskentakohteet palkkalaskelmalla

Mikäli palkkakauden laskelmista muodostetulta tositteelta puuttuu kustannuspaikkoja tai kustannuspaikat ovat virheellisiä, voi palkkalaskelman palauttaa palkanlaskentaprosessissa kohtaan "Palkkalaskelmat, joilla tosite muodostamatta" klikkaamalla sinistä Palauta-nuolta rivin oikeasta laidasta (kuva alla, kohta 1).

Kun palkkalaskelmat ovat palkanlaskentaprosessin vaiheessa "Palkkalaskelmat, joilla ei ole tositetta", jakokäyrää pääsee muokkaamaan klikkaamalla Tiedot -otsikon alta (kynä/lehtiö) -painiketta (kuva alla, kohta 1), joka avaa palkkalaskelman muokattavaksi jakokäyrän osalta.

Jakokäyrä -välilehdellä voidaan jakokäyrän tietoja muokata vastaamaan todellista/haluttua tilannetta.

Puuttuvat työaikatiedot on mahdollista linkittää palkkalaskelmalle palauttamatta palkkalaskelmaa palkanlaskentaprosessissa. Mikäli esimerkiksi palkkakauden viimeisiä tunteja ei ole vielä palkanlaskentavaiheessa mahdollista saada palkkalaskelmalle mukaan, voidaan ne linkittää palkan maksamisen jälkeen. Kun tuntikirjaukset puuttuvalta ajalta ovat tiedossa, valitse käsiteltävät laskelmat ja klikkaa "Linkitä puuttuvat tuntikirjaukset".

Avautuvassa ikkunassa on listattuna kaikki kyseiselle palkkajaksolle kirjatut tunnit, joita ei ole vielä otettu palkkalaskelmalle mukaan. Voit valita palkkalaskelmalle lisättäväksi tunnit klikkaamalla "Linkitä valitut tunnit ja päivitä jakokäyrä". Halutessasi voit tarkastella työaikaraporttia klikkaamalla tuntimäärää oikeasta reunasta.

2. Palkansaajalta on peritty liikaa vakuutusmaksuja tai ennakonpidätystä tai osa palkasta puuttuu

Voi olla tilanne, että palkansaajalta on peritty liikaa vakuutusmaksuja tai ennakonpidätystä. On myös mahdollista, että osa palkasta on jäänyt puuttumaan palkkakauden ensimmäiseltä laskelmalta. Tällöin vaihtoehtona on luoda palkansaajalle lisälaskelma.

Tulorekisterin myötä vakuutuslaskenta palkkalaskelmalla perustuu palkkalajeille annettuihin tulolajeihin ja tulolajille asetettuun vakuutuskäsittelyyn. Voit lukea lisää palkkalajien kohdistamisesta tulolajeihin ohjeestamme Palkkalajien kohdistaminen tulolajeihin.

Mikäli palkanmaksun jälkeen huomataan, että palkansaajalta on peritty liikaa vakuutusmaksuja, voidaan liikaa peritty osuus palauttaa lisälaskelmalla palkansaajalle. Lisälaskelmalla voidaan palauttaa myös liikaa peritty ennakonpidätys.

Lisälaskelman voi muodostaa valitsemalla ne palkansaajat, joille lisälaskelma muodostetaan ja klikkaamalla "Muodosta lisälaskelma valituille" -painiketta (kohta 1) tai Muodosta-linkkiä Lisälaskelma-otsikon alta (kohta 2).

Tarkista valittujen palkkaperusteet -vaiheessa tulisi valita otsikon "Kiinteät palkkaperusteet" alta palkkalaskelmalle mukaan esimerkiksi Tuntipalkka, jotta puuttuvat tunnit saadaan nousemaan muodostettavalle lisälaskelmalle. Lisälaskelman muodostamisesta on oma ohjeensa. Vakuutusmaksut ja ennakonpidätyksen voi oikaista myös seuraavan palkanmaksun yhteydessä.

3. Palkka on laskettu virheellisesti, palkkalaskelmaa täytyy muokata

Mikäli maksettua palkkalaskelmaa täytyy korjata, tulee maksetusta palkasta muodostunut palkkatietoilmoitus ensin mitätöidä kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Palkkatietoilmoitukset > klikkaa linnunnokkaa alaspäin > Mitätöi.

Kun palkkatietoilmoitus muuttuu Netvisorissa tilaan "Mitätöity", voi palkkalaskelman palauttaa tarvittavan vaiheen verran taaksepäin palkanlaskentaprosessissa klikkaamalla palkkalaskelmarivin oikeassa laidassa olevaa Palauta-nuolta.

Jos palkkalaskelma halutaan poistaa, voidaan se tehdä palkanlaskentaprosessin vaiheessa "Käsittelemättömät palkkalaskelmat" klikkaamalla palkkalaskelmarivin oikeassa laidassa olevaa punaista Poista -rastia.

Kun tarvittavat korjaukset on tehty, valitse palkkalaskelmat ja klikkaa "Merkitse valitut käsitellyksi" -painiketta.

Koska palkkalaskelmat on jo lähetetty palkansaajille, voit ohittaa lähettämisen klikkaamalla "Tulosta valitut" -painiketta (katso kuva alla, kohta 1) ja sen jälkeen "Merkitse tulostetuksi" -painiketta (2).

Halutessasi voit myös lähettää palkkalaskelmat uudelleen palkansaajille.

Koska palkkalaskelmat on jo maksettu, voidaan maksuvaihe ohittaa kuittaamalla palkkalaskelmat maksetuksi "Merkitse valitut maksetuksi" -painikkeella (katso kuva alla, kohta 1). Valitse tämän jälkeen "Merkitse maksetuksi ja lähetä ilmoitus tulorekisteriin". (2).

Mikäli palkkatietoilmoitusta ei haluta lähettää Tulorekisteriin, valitaan tällöin "Merkitse maksetuksi, mutta älä lähetä ilmoitusta".

Kun palkkalaskelmat on merkitty maksetuiksi, tosite voidaan muodostaa uudelleen. Tositetta muodostettaessa tarkastathan muodostettavan tositteen tiedot ensin "Tositteen esikatselu" -painikkeella. Mikäli tositteen tiedot ovat oikein, klikataan painiketta "Muodosta tosite valituille".

Mikäli aiemmin ei poistettu muodostunutta tositetta, valitaan "Ohita tositteen muodostus", jottei kirjanpitoon synny tuplakirjausta palkkakuluista.

Kun kaikki palkanlaskentaprosessin vaiheet on käyty läpi, kuittaa jakso "Käsitelty"-tilaan klikkaamalla "Viimeistele prosessi" -painiketta.