Kun myyntilasku on erääntynyt, eli laskun eräpäivä on menneisyydessä, voidaan laskusta muodostaa maksumuistutus. Lasku siirtyy automaattisesti avoimista erääntyneisiin, kun eräpäivä on mennyt. Maksumuistuksella eräpäivä on sama, mitä se on alkuperäisellä laskulla. 

Maksumuistutuksen tekeminen

Erääntyneestä laskusta voidaan lähettää maksumuistutus Avoimet myyntilaskut -näkymässä. Aloita valitsemalla lasku/laskut, joista maksumuistutus muodostetaan ja valitse sivun alalaidasta Käsittele erääntyneet > Lähetä muistutus, huomautus tai perintäkirje.


Kun erääntynyt lasku otetaan käsittelyyn, voidaan sille lisätä perintäkulu:


Mikäli valitaan "Lisää perintäkulu", määritetään seuraavassa vaiheessa perintäkulun määrä. Ehdotettava summa tulee Myynnin perustiedoissa määritetystä perintäkulun määrästä.


Laskut voi lähettää alkuperäisessä muodossa valitsemalla Käsittele erääntyneet > Lähetä alkuperäisinä laskuina.

Maksumuistutuksia, -huomautuksia tai perintäkirjeitä lähetettäessä ehdotetaan laskulle lisättäväksi perintäkulua, mikäli joukossa on laskuja joilla ei ole vielä perintäkulua tai maksusuunnitelmaa. Avoimet myyntilaskut -näkymässä on valittavana sarake, jossa näytetään perintäkulun määrä. 

Mahdollisten henkilöasiakkaiden perintäkuluista informoidaan erikseen:

 

Yksittäiselle myyntilaskulle perintäkulun voi lisätä Myyntilaskun toiminnot -valikon kautta. Jos maksumuistutus lähetetään suoraan myyntilaskulta kohdasta "Lähetä lasku", ehdotetaan perintäkulun lisäämistä myös tässä kohtaa.

Lähetysprosessinäkymässä lasku lähetetään asiakkaalle valitun kanavan kautta. Myyntilaskujen lähetyksestä on kerrottu tarkemmin täällä.

Lasku voidaan lähettää myös Visma dueton huomautuspalveluun. Tästä löytyy tarkemmat ohjeet täältä.
Henkilöasiakkaiden muistutuksia ei voida lähettää verkkolaskuina (kuluttajaverkkolasku), vaan nämä tulee lähettää esim. pdf-tulostuspalveun kautta.

Perintäkulun poistaminen laskulta


Perintäkulun voi poistaa laskulta Myyntilaskun toiminnot > Muokkaa perintäkulua -kautta. Jotta perintäkulun voi poistaa, ei laskulle saa olla lisätty suoritusta.

Maksuhuomautuksen tekeminen

Kun myyntilasku on tilassa Muistutettu, voidaan siitä lähettää maksuhuomautus. Tämä tapahtuu samalla tavalla, kuin maksumuistutuksen lähettäminen erääntyneestä laskusta. 

Muistutuslaskujen lähettäminen verkkolaskuina

Jotta maksumuistutukset ja -huomautukset sekä perintäkirjeet voidaan lähettää verkkolaskuna, muutetaan näiden eräpäivä automaattisesti 5 pankkipäivää tulevaisuuteen lähetyspäivään nähden lähetysprosessissa. Järjestelmä muuttaa eräpäivän vain laskuaineistolle, alkuperäinen eräpäivä säilyy itse laskulla ennallaan. Lähetysprosessissa on mahdollista muuttaa eräpäivä halutuksi. Verkkolaskua lähettäessä tämän tulee kuitenkin olla vähintään 5 pankkipäivää tulevaisuudessa.

Manuaalinen perintäkirje

Kun lasku on tilassa Huomautettu, voidaan siitä lähettää perintäkirje. Manuaalista perintää käytettäessä tulee tarkistaa laskulle muodostuvien perintätekstien oikeellisuus kohdasta Myynti > Myynnin perustiedot ja asetuksista > Perintätekstit. Aiheesta on kerrottu tarkemmin täällä.

Mikäli halutaan käyttää Visma dueton sähköistä perintää, löytyy siitä ohjeistus täältä.

Maksumuistutuksen, -huomautuksen tai perintäkirjeen voi muodostaa myös "Korko ja perintä" -valikon "Laskujen perintä" -toiminnolla. Tästä löytyy tarkemmat ohjeet täältä.

Perintätekstit

Maksumuistutuksella, -huomautuksella ja perintäkirjeellä käytettävät perintätekstit määritellään kohdassa Myynti > Myynnin perustiedot ja asetuksista > Perintätekstit. Aiheesta on kerrottu tarkemmin täällä.

Alkuperäisen laskun tulostus

Lasku voidaan tulostaa alkuperäisessä muodossaan, vaikka se olisi jo muistutettu, huomautettu tai se on manuaalisessa perinnässä. Tämä onnistuu Avoimet myyntilaskut -näkymässä valitsemalla lasku/laskut ja Käsittele erääntyneet > Lähetä alkuperäisinä laskuina.

Korkolaskut

Korkolaskut muodostetaan järjestelmässä aina erikseen. Korkoa ei saa lisättyä maksuhuomatuksen, maksukehoituksen ja perintäkirjeen tulostuksien yhteydessä laskuille. Korkolaskuista löytyy ohjeistus täältä.

Perintäkulujen kirjautuminen suorituksen saapuessa

Kun laskulle saapuu suoritus, käsitellään laskun summalla saapuvat suoritukset normaalisti. Perintäkulujen kirjaukseen käytetään oletustileissä (Taloushallinto > Kirjanpidon asetukset > Oletustiliöinneissä käytettävät tilit)  annettua asetusta, jota voi tarvittaessa muokata.

Mikäli suoritukseen on lisätty myös perintäkulut, niin se käsitellään samalla tavalla kuin ns. “Normaali” suorituskin. Myös kohdistukset rivien laskentakohteille tehdään automaattisesti ja lasku kirjautuu maksetuksi.

Esimerkiksi, jos laskun avoin summa on 100e ja sille on lisätty perintäkulua 10e:
1. Asiakas maksaa 110e laskua vastaavalla viitteellä -> Lasku on kokonaisuudessaan maksettu ja perintäkuluosa 10e kirjataan korkotuottoihin.
2. Asiakas maksaa 100e laskua vastaavalla viitteellä -> Lasku on kokonaisuudessaan maksettu ja jää yrityksen päätettäväksi, haluavatko he jatkaa perintää kuluosan puolesta.
3. Asiakas maksaa ilman viitenumeroa x summan -> Suoritus päätyy kohdistumattomiin viitesuorituksiin.
4. Asiakas maksaa laskua vastaavalla viitteellä, mutta maksettu summa on yli 110e -> Suoritus päätyy kohdistumattomiin viitesuorituksiin.
5. Asiakas maksaa laskua vastaavalla viitteellä, mutta maksettu summa on alle 100e -> Normaali osasuoritus; perintäkuluosa huomioidaan vasta, kun avoin summa on maksettu.


Onko perintäkulu maksettu vai ei?

Jos lasku on maksettu voidaan myyntilaskuluettelon kautta hakea kaikki maksetut laskut, joilla on perintäkulua. 

Laskuluettelossa on kenttä "Lisättävä perintäkulu". Jos tässä on huomio kolmio, on perintäkulu maksamatta.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.