(Ostot > Ostolaskut > Uusi ostolasku)

Ostolaskun manuaalinen tekeminen vaatii minimissään käyttöoikeuksista muokkausoikeudet ostoreskontran perustoimintoihin. Suosittelemme myös vähintään luku tai muokkausoikeuksia ostoreskontran näkymät ja luettelot kohtaan, jotta näkee avoimet ostolaskut ja ostolaskuluettelon. Myöskin olisi hyvä olla oikeudet toimittajan näkemiseen tai muokkaukseen, jos sitä pitää korjata.


Uuden ostolaskun manuaalinen syöttäminen aloitetaan Osto-valikon "Uusi lasku"-linkistä. Ostolasku on mahdollista muodostaa myös ruudun oikean yläkulman "Luo uusi" -painikkeen avulla tai toimittajalistauksen kautta.

Laskun syöttövaiheessa pakolliset kentät on merkitty tähdellä: ne tulee täyttää ennen laskun ensimmäistä tallennusta.

Laskun numero

Ostolaskun numero voi sisältää sekä numeroita että kirjaimia. Mikäli toimittajalla on jo Netvisorissa samalla tilikaudella tallennettu lasku, jossa on sama laskunumero, täytyy numeroa muokata lisäämällä numerolle loppupääte, kuten esimerkiksi "-001" tai "b".
Mikäli manuaalisen laskun syöttämisen jälkeen järjestelmään saapuu sähköisesti lasku samalla numerolla, otetaan se vastaan Netvisoriin. Duplikaatista kuitenkin huomautetaan käyttäjää sekä itse ostolaskulla, että asiatarkastettavien ostolaskujen näkymässä.

Päiväys

Kenttään syötetään laskun päivämäärä. Kun lasku tiliöidään, tulee tositteelle tämä sama päiväys, mikäli kirjauspäivää ei ole annettu.

Kirjauspäivä

Kirjauspäivä määrittää mille päivälle ostolaskun tosite kirjataan. Jos kirjauspäivä on tyhjä, tositteen päiväksi tulee laskun päivämäärä. Jos kirjauspäivämäärää ei asetettu, täyttyy kenttään automaattisesti laskunpäivämäärä. 

Toimittaja

Toimittaja haetaan käyttämällä reaaliaikaista hakutoimintoa. Mikäli haluttua toimittajaa ei järjestelmästä löydy, tulee se luoda ennen laskun syöttämistä. Toimittajatietoihin voidaan määritellä oletusmaksuehto ja oletuspankkitili. Nämä periytyvät muodostettavalle laskulle.

Arvopäivä

Mikäli laskulle määritetään arvopäivä, maksuehdon mukainen eräpäivä lasketaan tästä päivästä.

Maksuehto

Jos haluttua maksuehtoa ei löydy luettelosta, pääsee uusia maksuehtoja syöttämään toimittajakortilta linkistä Oletusmaksuehto. Sama toiminto löytyy myös myyntireskontran asetuksista.

Maksetaan tilille

Tässä kohtaa valitaan toimittajan pankkitili, jolle lasku maksetaan.  Valinnan voi tehdä, mikäli toimittajalla on useampi pankkitili.

Eräpäivä

Mikäli maksuehdoksi valitaan "Eräpäivä", voidaan eräpäivä syöttää manuaalisesti laskulle. Muussa tapauksessa järjestelmä laskee eräpäivän automaattisesti arvopäivän perusteella. Mikäli arvopäivää ei ole määritelty, lasketaan eräpäivä päiväyksen mukaan.

Viitteemme

Laskun lähettäjän eli toimittajan viite.

Viitteenne

Laskun vastaanottajan viite.

Loppusumma

Laskun oikea loppusumma. Laskun valuutta tulee valitun pankkitilin valuutasta.


Viivästyskorko ja huomautusaika haetaan oletuksena yrityksen perustiedoista, mutta voidaan tarvittaessa vaihtaa laskun tekovaiheessa.

Valuutta

Mikäli valitun toimittajan pankkitili on ulkomainen pankkitili, näytetään valuuttakenttä. Kenttään tulee oletusvaluutaksi toimittajan pankkitilin valuutta, mutta tämän voi vaihtaa toiseksi. Mikäli valuuttaa halutaan vaihtaa myöhemmin, tulee laskun olla uusi lasku tilainen ja valuutan voi vaihtaa laskun otsikkorivin muokkaa painikkeen kautta. Valuutan yhteydessä näytetään kurssi suhteutettuna euroon. Kurssi haetaan kerran päivässä ja noin kello 17:15. Netvisorin käyttämät valuuttakurssit ovat EKP:n julkaisemat, edellisen pankkipäivän euron viitekurssit. Järjestelmä käyttää laskun vastaanotto-/tekopäivää edeltävää kurssia ja kurssi on kyseisen noutohetken kurssi. 

Kurssi

Mikäli valitulla valuutalla ei ole automaattista kurssia, voi kurssin syöttää myös käsin.

Pankkiviitenumero ja viesti

Näistä jompikumpi tulee täyttää laskulle. Pankkiviitenumero-kenttään syötetään pankkiviite. Mikäli pankkiviitettä ei ole, syötetään laskulle viesti. Kansainvälisen RF-viitteen voi syöttää ostolaskulla viitenumerokenttään. Aiemmin nämä viitteet on syötetty viitekentän sijasta viestikenttään. Pankkiviitenumero pitää olla validi laskun syötössä, jotta tämän voi lisätä. Vastaavasti jos viestikenttään syöttää validin viitenumeron, menee tämä suoraan ostolaskulle viitenumero -kenttään ja laskulla ei näytetä viestiä. 

Laskun lisätieto (näkyy laskuluettelossa, maks. 250 merkkiä)

Järjestelmän sisäinen lisätieto.

Ostolaskuun liittyvät ostotilausnumerot

Tämä tieto näkyy ostolaskulla, jos yrityksessä on käytössä ostotilausosio. Tämän avulla saadaan tieto, mitkä ostolaskut ja ostotilaukset kuuluvat ns. yhteen. Tässä kohtaa voidaan linkittää useampi ostotilaus samaan ostolaskuun.


Kun kaikki tiedot on syötetty, painetaan Tallenna-painiketta. Lasku muodostuu ostoreskontraan.

Laskun liite: Laskulle voi lisätä liitteen raahaamalla tai tietokoneen tiedostoista lataamalla seuraavissa muodoissa: jpeg, jpg, png, pdf, doc, docx, xls ja xlsx. Suosittelemme lisäämään max. 5-10 megan liitteitä. Liitteen lisääminen ostolaskulle vaatii minimissään muokkausoikeudet ostoreskontran perustoimintoihin ja vähintään lukuoikeuden ostoreskontran näkymiin ja luetteloihin. Näillä samoilla oikeuksilla voi myös poistaa liitteen.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.